De Europese Unie houdt de ondergang van crypto-handelsplatform FTX nauw in de gaten nu het in de laatste fase zit van het invoeren van de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-richtlijnen, de nieuwe Europese wetgeving voor crypto en digitale activa.

De ontmanteling van FTX leidde tot een faillissementsaanvraag. De gebeurtenis heeft de afgelopen week ongeveer 200 miljard dollar van de totale crypto-marktwaarde doen verdampen. Dit terwijl de EU op het punt staat de nieuwe wetgeving in te voeren over het toezicht op aanbieders van crypto en digitale activa. De wetgeving zal onder andere consumentenbescherming en milieuwaarborgen invoeren voor digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum.

De EU bereikte in juni een voorlopig akkoord over de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-richtlijnen. Na juridische evaluatie en vertaling gaan de richtlijnen in het voorjaar van 2023 naar het Europees Parlement voor de eindstemming. Na deze stemming wordt de nieuwe wetgeving door alle 27 lidstaten van de EU ingevoerd.

MiCA is bedoeld om de ongereguleerde crypto-activamarkt onder te brengen in het zelfde regelgevingskader als dat voor andere financiële diensten. Dit zal het risico op marktmanipulatie en diefstal van crypto aanpakken. Toch vragen veel mensen zich nog steeds af of de wetgeving sterk genoeg in elkaar zit en of de EU-lidstaten de nodige deskundigheid kunnen inzetten om ze te handhaven.

FTX Europe had twee maanden geleden een licentie in Cyprus verkregen door de overname van een lokaal bedrijf. Hierdoor kon FTX diensten aanbieden in de EU, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Die licentie werd op 11 november ingetrokken, enkele uren na de faillissementsaanvraag van het bedrijf.

“De ineenstorting van FTX zal geen onmiddellijke gevolgen hebben voor de goedkeuring van MiCA, aangezien de resterende stappen procedureel en niet politiek zijn”, aldus een EU-functionaris.