Heb je als ondernemer vaak het gevoel dat er niet genoeg uren in je dag zitten? Met deze 3 handige tips maak je meer winst door minder te werken.

Simon Sinek ging op zoek naar de oorzaak van succes. We kennen allemaal bedrijven die krak dezelfde producten maken als hun concurrenten, maar toch véél populairder zijn. Maar hoe komt dat nu?

1. Werk in blokken van 50 minuten

De meeste mensen kunnen zich 90 tot 120 minuten concentreren op een bepaalde taak. Daarna heeft je geest 20 tot 30 minuten pauze nodig om weer op te laden. De populaire personal development trainer Brendon Burchard pleit zelfs voor werkblokken van 50 minuten. Nadien kun je 10 minuten pauzeren.

Denk dus niet:

Hoeveel krijg ik gedaan op een werkdag van 8 uur?

Maar wel:
Hoeveel krijg ik gedaan in verschillende tijdsblokken van 50 minuten?
Werk je vooral op je computer? Gebruik dan de handige tool e.ggtimer om je een signaal te geven wanneer je best even pauzeert.

2. Ontsla eens een klant

In de 19de eeuw stelt de Italiaanse econoom en socioloog Vilfredo Pareto dat 20% van de bevolking 80% van de welvaart bezit en produceert. Sindsdien kreeg het Pareto-principe of de 80/20-regel verschillende invullingen. Zo zou amper 20% van je klanten en producten verantwoordelijk zijn voor 80% van je omzet.

Stel jezelf de vragen:

  • Welke 20% oorzaken veroorzaakt 80% van je zorgen?

  • Welke 20% oorzaken zorgt voor 80% van je welzijn?
Klanten die je meer tijd kosten dan geld opleveren, ben je liever kwijt dan rijk. Zo heb je meer tijd om te groeien.

Tim Ferriss, ondernemer en succesauteur van ‘The 4-hour Work Week’, deed het experiment. Hij nam geen contact meer op met 95% van zijn klanten en hij ontsloeg er 2%. Zo werkte hij enkel verder met de 3% grootste afnemers van zijn producten. En wat bleek?


  • Amper 5 van zijn 120 klanten zorgden voor 95% van zijn omzet

  • 98% van zijn tijd had hij gespendeerd aan klanten die het minst opbrachten

De 5 klanten die overbleven, bestelden regelmatig zonder follow-up telefoontjes of extra e-mails. Klinkt te mooi om waar te zijn? Doe zelf het experiment.

3.Neem afscheid van de 9-tot-5-mentaliteit

Als ondernemer heb je geen enkel excuus om je tijd niet optimaal te benutten. De rest van de wereld komt dan wel overeen om van 9 tot 5 bezig te zijn. Dat betekent niet dat jij dat ook moet doen. De focus ligt niet op uren kloppen, wél op het meeste uit je dag halen. Misschien functioneer jij niet op je best ’s morgens? Of misschien heb je helemaal geen 8 uur per dag nodig om jouw doelen te bereiken?

COO buffer

Ook Leo Wildrich, co-oprichter van Buffer, is ervan overtuigd dat je productiever bent door minder te werken. Voor het dagelijkse management van zijn sociale mediabedrijf liet Wildrich zich inspireren door auteur Tony Schwartz. In plaats van te fixeren op uren, focust Buffer zich op het managen van energie. Zo stelt Schwartz dat ieder van ons elke dag 4 soorten energie moet proberen controleren:

  • Fysieke energie: hoe gezond ben je?

  • Emotionele energie: hoe gelukkig ben je?

  • Mentale energie: hoe zit het met je concentratie?

  • Spirituele energie: wat is het doel van je acties?
Combineer je de 80/20-regel met de wet van Parkinson? Dan haal je het meeste uit je dag. Volgens de wet van Parkinson is het beter om zo kort mogelijke deadlines te kiezen voor belangrijke projecten. Hoe korter de deadline, hoe meer je focust op de belangrijkste zaken. Een lange deadline betekent vaak dat je te veel aandacht besteedt aan details, waardoor je kostbare tijd verliest.

Wat zijn jouw tips om efficiënter te werken? Deel gerust je inzichten hieronder!