Seppe De Baerdemacker, founder van PEAK Coaching

De jonge sportcoach achter het sterk groeiende PEAK Coaching begeleidt niet alleen ondernemers, hij is er vooral zelf ook een. En dus weet Seppe De Baerdemacker (25) als geen ander hoe moeilijk het is om een gezond bedrijf te combineren met een gezond lichaam. “Alle aandacht gaat naar je zaak. Dat is begrijpelijk. Maar we leven in een maatschappij waar alles altijd maar sneller en harder gaat. Wil je over tien jaar nog kunnen volgen, dan zet je maar beter in op je lichaam ook draaiende houden.”

‘Mens sana in corpore sano’, zo zegt het Latijnse spreekwoord ons. Oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is waar De Baerdemacker met PEAK Coaching naar streeft. Want: “Ons lichaam is geconnecteerd met onze gedachtegang. Je kan die twee niet los van elkaar bekijken.” Daarom focust de 25-jarige sportcoach uit Gent niet alleen op beweging, maar kijkt hij naar het volledige plaatje van het menselijke lichaam. “We analyseren ook hoe het zit met de slaap, voeding, ademhaling, immuunsysteem, en stresslevel van ondernemers.”

CEO van je lichaam

Maar alles hangt af van de noden van de ondernemer en de haalbaarheid. “Veel Belgen zijn Bourgondiërs. Aan hen moet je niet vragen om calorieën te tellen, dan houden ze het niet vol. Nee, we geven hen tips en tricks die voor hen bereikbaar en mogelijk is”, zegt De Baerdemacker. Om het nog makkelijker te maken voor hun klanten gaan de coaches van PEAK Coaching naar waar de ondernemers hen nodig hebben.

Vroeger waren ondernemers pas na een carrière van dertig jaar of meer uitgeblust. Nu zitten velen na drie jaar al met een burn-out

“Een uurtje thuis sporten voor de werkdag begint? Dan komen we naar je thuis. Tussen de werkuren door even tijd voor een sessie? We sturen iemand naar je kantoor. Op vakantie aan de zee? Ja, ook daar kunnen we een coach uit de buurt naartoe sturen zodat de ondernemer gewoon kan blijven doortrainen mét een kwalitatieve coach. Ik leid elke nieuwe coach zelf op, zo ben ik zeker dat iedereen binnen PEAK Coaching maximaal kan inspelen op het leven van ondernemers”, klinkt het.

Allemaal met één doel: ondernemers niet alleen CEO van hun bedrijf laten zijn, maar ook van hun eigen lichaam. “Wie een goeie ondernemer wil zijn, moet goed in zijn vel zitten. Vroeger waren ondernemers pas na een carrière van dertig jaar of meer uitgeblust. Nu zitten velen na drie jaar al met een burn-out. Waarom? Omdat onze wereld sneller en sneller gaat en je maar moet zorgen dat je mee bent. Het eerste wat ondernemers dan laten vallen is aandacht voor hun gezondheid.”

In dezelfde situatie als klanten

Seppe De Baerdemacker begrijpt dat zelf maar al te goed. “In januari 2020 heeft PEAK Coaching een sterke start genomen. De website ging live, ik nam meteen mijn eerste trainer aan en we waren vertrokken”, vertelt hij. “Ondertussen begeleiden we al honderd ondernemers, komt er binnenkort een tiende coach bij, en zoek ik extra trainers. Het is dus al een druk jaar geweest. Tof, uiteraard, ik geniet er met volle teugen van. Maar ik merk ondertussen zelf ook dat bezig zijn met je zaak ontzettend veel tijd inneemt.”

Zelf ondernemer zijnde, besef ik heel goed dat het moeilijk is om het evenwicht te houden tussen je bedrijf en je gezondheid, net daarom volg ik ook personal training bij één van onze eigen coaches

Dat hij zijn eigen personal training-bedrijf heeft, wil dus niet zeggen dat De Baerdemacker vlotjes elke dag aan het sporten gaat. “Ik coach enkele ondernemers tijdens de week, maar tussendoor ben ik vooral bezig met de business: nieuwe trainers opleiden, planningen opmaken, de toekomst van mijn zaak uitdenken. Ondernemen dus. Dat maakt dat ik intussen heel goed begrijp waar onze klanten mee strugglen, ik ondervind het zelf elke dag aan den lijve. Zelf ondernemer zijnde, besef ik heel goed dat het moeilijk is om het evenwicht te houden tussen je bedrijf en je gezondheid, net daarom volg ik ook personal training bij één van onze eigen coaches.”

Experimenteren en leren

Wat De Baerdemacker intussen ook goed kent, is het vallen en opstaan van het ondernemersleven. “In diepe putten heb ik gelukkig niet gezeten. Al ben ik soms wel bang dat het nog moet komen. Je hoort dat toch vaak, hé: ‘elke ondernemer moet eens tegen de muur gelopen zijn’. Ik loop er toch liever niet tegen.”

Maar goed, ik heb dan weer veel tijd gestoken in dingen die me totaal niet vooruit geholpen hebben. Ik heb tijdens de eerste lockdown geëxperimenteerd met online coaching, maar het trok op niets”, lacht hij. “Ik heb in diezelfde periode ook eens een hele namiddag verspeeld aan een idee waarvan ik dacht ‘nu heb ik het!’ maar uiteindelijk nooit iets mee gedaan heb. Ik zou een maand op vakantie kunnen gaan met alle momenten die ik heb gespendeerd aan dingen waar ik achteraf bekeken niets mee was!

Maar hij relativeert meteen: “Of ik dat zie al verloren tijd? Nee, helemaal niet. Het heeft me enkel meer in de juiste richting geduwd”, benadrukt hij. “Ik heb natuurlijk wel het voordeel dat ik word omringd door ondernemers die klaarstaan met raad. Klanten geven me vaak tips over hoe ik hun fouten kan vermijden. En ja, je moet altijd je eigen fouten ook nog eens maken. Maar je moet niet al dezelfde fouten maken als elke andere ondernemer, dat zou dom zijn. Je kan een paar jaar winnen door te leren uit de ervaringen van anderen.”

Community voor ondernemers

De 25-jarige voelt zich goed, omringd door de leiders van onder meer Lunch Garden, Silverfin, Showpad en Deliverect. Hij komt nochtans “totaal niet” uit een ondernemersnest. “Mijn vader is leerkracht LO, mijn moeder pyschotherapeute. Ik heb dus nooit in een ondernemersmilieu gezeten, maar de variatie van dat leven trekt me enorm aan. De oneindige mogelijkheden, iets in handen nemen en verandering brengen, nadenken over waar je met je zaak naartoe gaat. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om te stoppen met ondernemen.”

Dat de ambitie er is, is duidelijk. De man uit Gent - “Geboren in Sint-Martens-Leerne, maar schrijf gerust Gentenaar” - ziet PEAK Coaching over vijf jaar als dé organisatie voor sportende ondernemers. “Niet alleen op vlak van personal training, maar ook op vlak van community. Als je sportende ondernemers met elkaar connecteert, gebeuren er vaak heel straffe dingen. Er ontstaat sneller een band, want als je aan het sporten bent, vallen de barrières weg. Ik merk zelf dat er met veel van mijn klanten al een vriendschapsband is ontstaan. Met enkelen groeien er zelfs business-ideeën.”

Ondernemen is topsport

Wat De Baerdemacker meteen brengt tot zijn verdere toekomstplannen: “Ik werk nog aan een zijproject met een paar anderen. We zitten nog in een testfase, maar we willen mensen maaltijden brengen die echt een positief effect hebben op het lichaam, tot de kruiden toe. En de porties moeten groot genoeg zijn. Want dat is vaak het probleem met de courante maaltijdboxen: lekker al wat je wil, maar te weinig.”

Ondernemen is topsport. Maar elke topsporter heeft wel een kinesist en voedingsdeskundige klaarstaan. Waarom kan een ondernemer dan ook geen personal trainer hebben?

Bij alles wat De Baerdemacker onderneemt, komt het neer op een gezond lichaam. “Wil je de beste beslissingen maken en de meest frisse ideeën op tafel gooien, nu maar ook over twintig jaar nog, dan kan je maar beter je lichaam goed onderhouden. Goed bewegen, goed slapen, goed eten. Het hoort allemaal samen. Alsmaar meer ondernemers beseffen dat maar durven nog niet toegeven dat ze daar zelf ook hulp bij nodig hebben.”

Personal coaching is hot, maar blijft een beetje taboe onder ondernemers, weet De Baerdemacker. “Ze hebben het gevoel dat ze zich zwak opstellen door zich te laten begeleiden. Mensen hebben het beeld in hun hoofd van de ondernemer waar de energie en kracht altijd vanaf spat. Dat is niet realistisch. Ondernemen is topsport. Maar elke topsporter heeft wel een kinesist en voedingsdeskundige klaarstaan. Waarom kan een ondernemer dan ook geen personal trainer hebben?” Weg met het taboe en op naar gezond ondernemen dus, als het van De Baerdemacker afhangt.