Toen enkele jaren geleden het doek over Bitcoin-platform Mt. Gox viel, haalde dat het wereldnieuws. Nog altijd worden aan de lopende band onheilsberichten geschreven over cryptomunten. Misschien dat deze praktijk binnenkort wel stopt wanneer meer journalisten over de plannen van Eveline Klumpers en Alex Tran Qui horen. De Nederlanders hebben samen de start-up Katalysis opgestart en willen daarmee de digitale contentmarkt helpen om de overgang van het papieren naar het digitale tijdperk in goede banen te leiden via blockchaintechnologie. Katalysis wil uitgevers en journalisten helpen om meer geld te kunnen verdienen aan kwalitatieve artikels. Tijd om eens te horen hoe de start-up dat precies wil aanpakken..

Meer weten over blockchain en de mogelijke manieren waarop het impact zal hebben op ons leven? Dan is de nexxworks Bootcamp in Utrecht van 14 tot 18 mei wellicht iets voor jou!

Gigantisch potentieel

Tijdens haar studies bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ontwikkelde Eveline Klumpers een passie voor monetaire systemen. In 2011 hoorde ze via een kennis voor het eerst over het bestaan van Bitcoin en leerde ze hoe blockchain - de technologie waar cryptomunten zich op baseren - precies werkt. Klumpers raakte geïntrigeerd door het bestaan van virtuele munten en de potentiële impact daarvan op onze economie.

"Nog lang niet iedereen snapt de impact die blockchain zal hebben op ons leven. Dat moet veranderen."

“Ik ben iemand die steeds wil snappen hoe dingen in elkaar zitten, dat is dan ook de reden waarom ik me in blockchain ben gaan verdiepen,” lacht Klumpers tijdens een gesprek met Bloovi. “Blockchaintechnologie heeft het potentieel om de manier waarop we heel wat dingen doen, drastisch te verbeteren,” vertelt ze gepassioneerd. “Toch snapt lang niet iedereen wat blockchain nu écht kan betekenen in ons leven. Dat moet veranderen. Hoe ik het altijd uitleg is dat blockchain simpelweg een verregaande vorm van samenwerking is,” vertelt Klumpers. “Dat concept is voor sommigen moeilijk te begrijpen omdat we het simpelweg niet gewoon zijn om informatie te delen en samen te werken in alle openheid. Bedrijven werken immers vaak met een gesloten agenda. Die mindset zit bij er bij vele mensen ingebakken.

Eigenlijk kan je blockchain het best vergelijken met het internet. In het prille begin van het web was de eerste écht bruikbare toepassing e-mail. Bitcoin is de eerste technologie binnen blockchain, net zoals e-mail dat was in de begindagen van het internet. De potentieel van blockchain is gigantisch, we kunnen amper raden wat de technologie binnen 10 à 20 jaar nog voor ons in petto heeft. Eén ding is duidelijk. Het wordt een fundamentele nieuwe manier om elkaar te vertrouwen én handel te drijven.”

De val van de betaalmuur?

Het zou wel eens goed kunnen dat Klumpers erin zal slagen om de voordelen van blockchaintechnologie een pak tastbaarder te maken voor heel wat mensen. Zeker wat journalisten betreft. Zo stampte Klumpers samen met Alex Tran Qui de start-up Katalysis uit de grond. De bedoeling? Het leven van journalisten en uitgevers een pak makkelijker maken, en dat door de digitale contentmarkt te helpen om de overgang van het papieren naar het digitale tijdperk in goede banen te leiden. Via blockchaintechnologie wil de start-up schrijvers helpen om makkelijker geld te verdienen met kwalitatieve artikels, zonder daar betaalmuren hoeven voor op te trekken.

"Bitcoin is de allereerste toepassing binnen blockchain, net zoals e-mail dat was in de begindagen van het internet."

“Veel journalisten moeten nu met lede ogen aanzien dat hun artikels online viraal gaan zonder ze daar ook maar één cent extra aan verdienen. Omdat zoveel content gratis is, lopen uitgevers en schrijvers een pak inkomsten mis. Daarom werpen steeds meer van hen betaalmuren op om content af te schermen. Zonde. De kracht van het internet zit hem immers net in het razendsnel verspreiden van informatie. Die filosofie willen wij met onze technologie terug leven inblazen,” vertelt de Nederlandse onderneemster. “Maar dan zonder dat uitgevers en schrijvers daar hun broek aan hoeven te scheuren.”

Foto: Eveline Klumpers

Technologisch huzarenstukje

Wij hebben een plugin gemaakt die rechtstreeks in een content management-systeem kan worden geïmplementeerd. Via de plugin kan een schrijver een waarde toekennen aan een artikel en krijgen lezers een knop te zien om een bijdrage te leveren als ze het artikel willen lezen. Ook als het artikel ergens anders wordt gepubliceerd, reist de knop automatisch mee. De transactie van het geld gebeurt via een ‘slim contract’ gebaseerd op blockchaintechnologie. Het resultaat is dat de schrijver dankzij de technologie het verdiende geld op zijn of haar rekening krijgt. Met deze uitvinding willen we de waarde van online content herdefiniëren,” benadrukt Klumpers. Om zelf te overleven, roomt de start-up 20 procent van de opbrengsten af om de eigen werkingskosten te betalen. "De knop is onze eerste implementatie," benadrukt de onderneemster. "We willen in de toekomst nog meer opties gaan bieden om ook de verkoop van online abonnementen, donaties of cross-selling te gaan aanbieden. Het is dus niet louter een oplossing die gebaseerd is op het pay-as-you-read principe," benadrukt ze.

"De kracht van het internet zit hem in het razendsnel verspreiden van informatie. Die filosofie willen wij met onze technologie terug leven inblazen."

De uitbetalingen van schrijvers worden (nog) niet via cryptomunten gedaan. “Simpelweg omdat de meeste munten nu nog te volatiel zijn,” legt de onderneemster uit. “Mensen moeten de huur kunnen betalen en daarom ook gewoon zeker kunnen zijn dat hun opbrengsten niet plots verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarom keren we de winsten dan ook uit via gangbare valuta zoals euro’s of dollars.”

Los van geld verdienen, kan de technologie van Katalysis ook heel wat juridische rompslomp vermijden. “Vaak gaan ellenlange conversaties vooraf om te bepalen of je een bepaalde foto kan gebruiken, of sommige teksten dan niet mag kopiëren vanop een andere website. “Via onze technologie wordt het mogelijk dat de schrijver ook medewerkers in het ‘slimme contract’ betrekt, zodat ook zij een deel van de koek krijgen en correct worden verloond als hun werk deel uitmaakt van een artikel. Door dat te automatiseren, worden betrokken partijen correct verloond zonder dat het extra moeite kost.”

Buiten Eveline Klumpers, Alex Tran Qui en het Katalysis-team gelooft ook Google in de toekomst van de start-up. Zo is Katalysis goed op weg om een investering af te ronden van het Digital News Initiative (een initiatief van Google om Europese uitgevers te steunen die via technologische innovaties bezig zijn om kwalitatieve journalistiek een hart onder de riem te steken, n.v.d.r.).

Meer weten over blockchain en de mogelijke manieren waarop het impact zal hebben op ons leven? Dan is de nexxworks Bootcamp in Utrecht van 14 tot 18 mei wellicht iets voor jou!