BAKERMAT-founders Cédric Jacquemyn en Quinten Schaap

Nederlander Quinten Schaap, afgestudeerd aan de Amsterdam Fashion Institute en gespecialiseerd in virtuele mode, leerde tijdens zijn stage de Antwerpse modeontwerper en -ondernemer Cédric Jacquemyn kennen. Tijdens die creatieve kruisbestuiving werd het zaadje geplant voor BAKERMAT, een innovatief textielplatform dat op 22 september officieel wordt gelanceerd.

BAKERMAT zou je nog het best kunnen omschrijven als een symbiose tussen een fysieke stoffenwinkel, een virtuele stoffenbibliotheek en een materiaalagentschap. “We onderhouden nauwe banden met stoffenfabrikanten en weverijen en communiceren heel transparant over waar alle verkochte materialen vandaan komen. Op die manier willen we aan de hand van een virtuele stoffenbibliotheek en tal van workshops de transitie naar een digitaal ontwerpproces mee ondersteunen”, legt co-founder Cédric Jacquemyn uit.

Door daar ook nog consultancy in textielsourcing aan te koppelen, stimuleert BAKERMAT innovatieve en duurzame manieren van kleding maken. Daarnaast zien we het als onze missie jonge modeondernemers - deze stad heeft er best veel - te inspireren om op eenzelfde manier met materialen om te gaan.”


Dit dubbelinterview werd opgenomen in de ModeNatie waar begin dit jaar ook Flanders DC zijn intrek nam. Vanuit zijn nieuwe hoofdkwartier wil Flanders DC - in nauwe samenwerking met stad Antwerpen - Vlaamse ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit de design- en modesector adviseren, ondersteunen en bijeenbrengen, zowel bij het starten, groeien, internationaliseren als bij het vergroten van naamsbekendheid en erkenning.


In deze vierde podcastaflevering van Story of Antwerp Innovators vertellen BAKERMAT-founders Cédric Jacquemyn en Quinten Schaap over:

  • hoe ze met hun project een nieuwe generatie willen inspireren
  • hoe zij de kloof tussen virtuele creatie en fysieke realisatie willen dichten
  • waarom BAKERMAT perfect past in het modeplan van Stad Antwerpen
  • hun duurzame businessmodel en verdere toekomstplannen

Beluister hier de volledige podcastreeks. Veel luisterplezier!