(© Sixshooter for FF Rustig podcast)

Founding CEO van de internationale HR dienstengroep House of Talents, eigenaar van Get Driven én trotse voorzitter van basketbalploeg Kortrijk. In zijn drukke agenda vindt pur sang ondernemer Steve Rousseau, een boegbeeld in de wereld van human resources, even de tijd om aan tafel te schuiven bij oud-collega Karen Van der Aa. Stilzitten staat niet in zijn woordenboek. En risico’s, dat zijn voor hem opportuniteiten. Maak kennis met deze ongeremde durver.

Succes is an attitude. De drive en het charisma druipen er bij Steve Rousseau vanaf, de man die de afgelopen 20 jaar HR naar een hoger niveau tilde. Na zijn studies op de VUB startte hij zijn carrière op de salesafdeling van ING. Acht jaar later kreeg hij de ondernemersmicrobe te pakken en startte Rousseau met HR-bedrijf Financial Forces, recruiter van financiële profielen.

Met voldoende ervaring op de teller was het in 2008 tijd om volledig zijn eigen vleugels open te slaan en richtte hij zijn eigen HR-platform House of Talents op. Begin 2019 werd Baltisse, de Belgische investeringsmaatschappij van Filip Balcaen, de nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Rousseau bleef aan boord als CEO en bezit nog een deel van de aandelen. Eén ding is duidelijk: als hij zich ergens achter schaart, is de kans groot dat het een succesverhaal wordt.

From scratch

“We denken niet aan de gevaren, enkel aan de kansen. Let’s go crazy”, begint Steve Rousseau zijn relaas. Na een eerste werkervaring bij ING kreeg hij de kans om in opdracht van Inter Office Select het interimkantoor Quality Finance uit te bouwen. Zo rolde hij zonder enige ervaring, maar wel met groot succes, in de wereld van HR en ondernemerschap.

Wat een eerste keer lukt, gaat ook een tweede keer. Met Financial Forces stampt Rousseau in 2003 een tweede HR-bureau uit de grond. Dit keer wel als zelfstandige, want dat was voor hem de logische stap. Bij Financial Forces kon Rousseau zijn bewijsdrang volledig uitleven en bouwde hij zo met een ongeremde wil zijn tweede succesverhaal uit.

Jong en onbezonnen risico nemen, niet nadenken en gewoon doen: het is niet voor iedereen weggelegd maar Rousseau heeft de gave dat hij juist dat ‘knopje’ in zijn hoofd snel kan uitschakelen. “Je zit in een rush, het is fun, ik was gelukkig en dan kan je bergen verzetten. Pas later besefte ik: verdorie wat voor een jump heb ik hier gemaakt”, vertelt hij daarover.

En dan doet ie het nog een keer! Met House of Talents, HR-bureau voor knelpuntberoepen, startte Steve Rousseau in 2008 weer volledig van nul. Een kantoor zo groot als een kippenhok, een paar telefoons, een gsm en een gouden gids. Dat is alles wat hij nodig had om zijn brain child House of Talents leven in te blazen.

Ik droom ervan een pan-Europees netwerk uit te bouwen van HR-bedrijven gespecialiseerd in knelpuntberoepen en talentmanagement

Geen evidentie in tijden van economische crisis, en bijna zag de West-Vlaamse ondernemer zijn investeringskapitaal in rook opgaan. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden was een interimkantoor voor knelpuntberoepen een heel vernieuwend idee dat aansloeg.

Ondertussen biedt House of Talents werkgelegenheid aan meer dan 4.500 mensen en zijn ze een internationale speler geworden. “Ik droom ervan een pan-Europees netwerk uit te bouwen van HR-bedrijven gespecialiseerd in knelpuntberoepen en talentmanagement.”

Will, skill, drill

De juiste mensen in je team hebben, dat is volgens Steve Rousseau één van de belangrijkste bouwstenen van succes. Met een gemotiveerd team mét alle neuzen in dezelfde richting - een goede DNA-match zoals hij het zelf noemt - heeft hij het succesverhaal van House of Talents kunnen waarmaken. Op die manier doet deze volbloed ondernemer met House of Talents aan rekrutering: “Werknemers moet je vooral motiveren, enthousiasmeren en inspireren. Dan gaan ze door een muur”, zegt hij.

Werknemers moet je vooral motiveren, enthousiasmeren en inspireren. Dan gaan ze door een muur

“We zijn niet op zoek naar de klassieke profielen, zoals je die in de boekjes vindt”, klinkt het. Zelf was hij allesbehalve de ideale student en dat hoeft ook niet om toch een mooie carrière uit te bouwen. “Creatief denken en buiten de lijntjes durven kleuren zijn onderschatte vaardigheden van jong talent. Will, skill, drill, daar draait het om. Je hoeft maar twee van de drie te hebben. Als je niet het geluk hebt om te mogen studeren, kan je er nog altijd geraken.”

Watch me!

“Sinds mijn eerste werkdag heb ik altijd een ongelooflijke bewijsdrang gehad. Tegenover mezelf, mijn familie, het onderwijs, mijn bazen en nu heb ik dat bij mijn werknemers. Ik heb altijd willen tonen dat ik het kan, watch me! Geluk haal ik uit succes. Niet alleen uit mijn eigen succes, maar ook dat van mijn werknemers. Ik ben altijd trots als zij hun eerste auto of huis kunnen kopen.”

Geluk haal ik uit succes. Niet alleen uit mijn eigen succes, maar ook dat van mijn werknemers

Sinds 2020 is Steve Rousseau de trotse voorzitter van basketbalploeg Kortrijk. Ook daar heeft hij ambitieuze plannen. Samen met een aantal Kortrijkse ondernemers wil hij zich engageren om de sport verder te promoten in de streek. Zo zijn er plannen om een eigen basketbalarena neer te planten.

Of hij spijt heeft van sommige zaken? “Nee, ik heb heel veel leergeld betaald bij gebrek aan universitaire studies. Business heb ik ‘the hard way’ geleerd, maar ik ben heel gelukkig met wat we gerealiseerd hebben. Succes is an attitude.”


De volledige podcastaflevering met Steve Rousseau beluisteren? Dat kan hieronder: