Pas rond zijn 30ste raakte Dave Bracke (46) in de ban van vastgoed. Een postgraduaat en vijftien jaar later staat hij met Altro Vastgoedgroep aan het hoofd van acht kantoren in een groot deel van Vlaanderen en richtte hij het eerste sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders op. “Omdat ik extreem gemotiveerd ben en mijn werk écht als een hobby zie, kan ik heel moeilijk loslaten.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is belangrijk omdat het nodig is om goed te kunnen leven, maar het is zeker niet het allerbelangrijkste. Bij Altro Vastgoedgroep keren mijn vennoot en ik ons maandelijks een beperkt loon uit, zodat we alle winsten terug in ons bedrijf kunnen steken. Zo kunnen we als onderneming groeien, wat toch van in het begin ons doel was met Altro Vastgoedgroep.”

Wat was tot dusver je beste investering?

De aankoop van ons eerste huis in Heusden, een deelgemeente van Destelbergen. Sowieso bestaat er geen betere belegging dan te investeren in een eigen woning. Vastgoed zal altijd een goeie sector zijn om in te investeren, op gelijk welk moment in je leven.”

Vastgoed zal altijd een goeie sector zijn om in te investeren, op gelijk welk moment in je leven

En je slechtste investering?

Een aantal jaren terug heb ik eens belegd op de beurs, zonder enige voorkennis. Dat was niet zo slim en bijgevolg een mindere ervaring. Een belegging is maar zo goed als de kennis die je intern of extern hebt. Als je die kennis zelf niet hebt, dan moet je het echt aan specialisten overlaten. Ik vond dát best moeilijk, want ben iemand die alles graag zelf in de hand heeft.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Eigenlijk van niks, al probeer ik wel uit elke mindere ervaring lessen te trekken. Misschien had ik eerder Altro Vastgoedgroep moeten oprichten, maar dat is praat achteraf. Bovendien heb ik ook in mijn vorige jobs heel veel kunnen opsteken. Uiteindelijk ben ik blij hoe alles de voorbije jaren is gelopen en hoe Altro Vastgoedgroep in vijf jaar tijd geëvolueerd is van 1 kantoor naar 8 eigen vestigingen in een groot deel van Vlaanderen.”

Wat zijn zaken waar je ‘s nachts al eens van wakker ligt?

“Zoals iedere zelfstandige durf ik ‘s nachts ook wel eens te piekeren. Op zich vind ik dat niet zo erg, maar het mag ook niet te lang duren want dan zou mijn nachtrust verstoord worden. In mij geval gaat dat dan vooral over zaken die ik niet in de hand heb. Bijvoorbeeld een bouwvergunning die geweigerd wordt of iets wat misloopt met het personeel.”

Het is ons inziens beter om stap per stap op een duurzame en kwalitatieve manier vooruit te gaan dan te snel te willen groeien

“Vorig jaar heb ik echt wakker gelegen toen een goeie makelaar zijn diensten bij ons had aangeboden. Ik kende hem en wist dat die persoon echt een meerwaarde zou zijn voor ons team. Alleen hadden we kort daarvoor beslist om gedurende zes maanden niemand meer aan te werven, omdat dat de groei van Altro Vastgoedgroep niet ten goede zou komen.”

“Het is dat groeiproces dat mij af en toe wel eens wakker houdt. Je wil soms sneller stappen zetten, maar daar zitten soms ook de valkuilen. Je weet dat opschalen bijna altijd gepaard gaat met groeipijnen. Het is volgens ons dan ook beter om stap per stap, op een duurzame en kwalitatieve manier, vooruit te gaan dan te snel te willen groeien.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Met mensen bezig zijn. Ik zie graag onze mensen groeien en hoe ze zich verder ontwikkelen. Tien jaar geleden startte hier een collega in een administratieve functie, vandaag is zij één van onze beste makelaars. Ik vind dat echt geweldig om te zien, welke gigantische stappen zij heeft gezet.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn dromen en toekomst liggen bij Altro Vastgoedgroep. We willen vooral blijven groeien, zonder daarom de grootste te willen zijn. Er zijn een aantal blinde vlekken in Vlaanderen waar we graag een kantoor willen vestigen. In Antwerpen en Kortrijk bekijken we momenteel wat mogelijk is. Maar onze groei mag niet ten koste gaan van onze kwaliteit. We willen onze klanten de beste service bieden en daar gaan we in de toekomst nooit op inboeten.”

Waar zie jij jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

Persoonlijk hoop ik binnen dit en twee jaar meer aan dan in ons bedrijf te kunnen werken. Ik zou me graag nog meer op de strategie en groei van Altro Vastgoedgroep werpen, maar dat is vandaag niet altijd mogelijk omdat ik nog te veel zelf ‘brandjes moet blussen’. Het is een proces van lange adem.”

Ik zou me graag nog meer op de strategie en groei van Altro Vastgoedgroep werpen, dat is vandaag niet altijd mogelijk omdat ik nog te veel zelf ‘brandjes moet blussen’

Welke opofferingen moet je privé doen om voltijds te kunnen ondernemen?

Mijn vrije tijd is jammer genoeg heel beperkt. Maar dat hoort nu eenmaal bij een startend bedrijf dat snel groeit. Ik werk ongeveer zes dagen op zeven en zelfs op de zevende dag van de week zit ik met mijn gedachten bij het werk.”

Ik besef dat de verhouding werk en privé in mijn geval niet zo goed in balans zit, maar ik probeer daaraan te werken

“Omdat ik extreem gemotiveerd ben en het werk echt als mijn hobby zie, kan ik heel moeilijk loslaten. Ik werk graag met mijn mensen, vind het leuk om hen op te leiden en met een glimlach te zien rondlopen op de werkvloer. Ik besef dat de verhouding werk en privé in mijn geval niet zo goed in balans zit, maar daar probeer ik aan te werken.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“Voetbal heeft wel een mooi plaatsje in mijn weinige vrije tijd. Op mijn 46ste speel ik nog altijd bij de reserven van Heusden, maar daar komt door een kraakbeenletsel stilaan een einde aan. AA Gent is de club van mijn hart. Sinds mijn kindertijd supporter ik voor de Buffalo’s en daarom probeer ik zoveel mogelijk thuiswedstrijden mee te pikken.

“Met Altro Vastgoedgroep hebben we ook een office box in de Ghelamco Arena, waar we op matchdagen klanten uitnodigen en in de week meetings kunnen organiseren. Ik ben dan alweer met het werk bezig, maar zo koppel ik het nuttige nog aan het aangename (lacht). Verder probeer ik wat aan mijn conditie te werken door te joggen en wil ik binnenkort ook starten met dé hype van het moment: padel.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“De mensen binnen je bedrijf zijn het allerbelangrijkste. Een groeistrategie kan je uitwerken, een systeem kan je opzetten, maar het zijn de mensen ‘on the field’ die ermee aan de slag moeten gaan.

“Zeker binnen de vastgoedsector zijn goeie mensen o zo belangrijk. Zij zijn het gezicht van je bedrijf. Daarom heeft coaching in onze organisatie veel aan belang gewonnen. Vijf jaar geleden hechtte ik daar iets minder belang aan, maar de voorbije jaren heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om elke medewerker de aandacht te geven die hij of zij nodig heeft en al je mensen op dezelfde lijn te krijgen.”