Nadat hij eerder Intuo oprichtte, een succesvol Gents HR-techbedrijf dat in de scale-upfase werd overgenomen door bedrijfssoftwareleverancier Unit4, stond rasondernemer Gilles Mattelin zoveel jaar later mee aan de wieg van legaltech start-up Henchman dat juridische experts toelaat om sneller contracten op te stellen. En recent bracht Mattelin samen met onder andere YouTube-fenomeen Average Rob ook nog een eigen pilsbier op de markt. “Ik leef momenteel aan 300 kilometer per uur maar dat is helemaal niet erg.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Uiteraard is een goed loon belangrijk want als geld geen probleem meer is, heb je daar ook geen kopzorgen over. En dat gun je natuurlijk iedereen.”

“Ook in het ondernemerschap is dat zo: wanneer je je geen zorgen hoeft te maken om rond te komen, ontstaat de ruimte en vrijheid om creatief te zijn. Maar zelfs dan gaat ondernemen nog altijd gepaard met risico’s nemen.

Wat was tot dusver je beste investering?

Ik doe verschillende soorten investeringen. Zo heb ik al vrij vroeg geïnvesteerd in cryptocurrency. Daarnaast geloof ik heel sterk in private equity omdat dit minder met marktsentiment te maken heeft en sowieso op lange termijn is. Zelf ben ik aangesloten bij Integra Fund.”

Verder investeer ik ook nog in enkele start-ups waar ik sterk in geloof. Ik denk dat als je weloverwogen en op lange termijn investeert, er weinig slechte investeringen zijn. Maar natuurlijk heb ik ook al eens geïnvesteerd in foliekes. Misschien financieel gezien niet de slimste investeringen, maar dat zijn dan wel vaak heel mooie momenten of herinneringen. Of op zijn minst een goede les waar je uit kan leren.”


Ben je iemand die vaak piekert?

“Best wel, maar na tien jaar ondernemen weet ik intussen wel waar je echt van wakker moet liggen en wat er minder kwaad kan. Het is belangrijk dat je met alles inzit en daar ook notie van hebt, maar je moet het anderzijds wel kunnen loslaten. Dat doe ik bijvoorbeeld tijdens het weekend, dan vertik ik het echt om te werken. Ik heb dat ook nodig om te herbronnen en me iedere maandag dan weer 100% te kunnen geven voor de rest van de werkweek.”

“Daarnaast moet je jezelf de ruimte geven om te durven falen en dat zien als belangrijke leermomenten. Dat zorgt er ook voor dat ik van heel weinig zaken professioneel gezien spijt heb.”

In de weekends vertik ik het om te werken. Ik heb dat ook nodig om te herbronnen en me iedere maandag dan weer 100% te kunnen geven

Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Dat je van iets kan dromen, en vervolgens die droom naar iets tastbaars kan omzetten dat andere mensen gelukkig maakt, of hun leven iets makkelijker maakt. Het is toch ongelofelijk dat je een product kan ontwikkelen waar mensen wereldwijd mee willen werken? Of dat je een bier op de markt brengt waarvoor mensen een uur in de rij staan om het te kunnen proeven.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Ik heb de luxe dat ik enorm graag doe waar ik mee bezig ben. Ik amuseer me vandaag en zie mij binnen 3 jaar dus eigenlijk nog wel hetzelfde doen - maar dan misschien met af en toe iets meer rustmomenten voor mezelf ingebouwd.”

Welke ondernemersdroom koester je nog?

“Ik investeer graag - zowel tijd, geld als energie - op korte termijn, om daar op middellange termijn het rendement van te zien. En dat is ook mijn droom voor Henchman. Ik zie me daar binnen 2 à 3 jaar nog steeds aan het roer staan, maar het bedrijf zou dan wel uitgegroeid moeten zijn tot een onderneming die zeer dominant is in legaltech.”

“Recent heb ik samen met twee vrienden - Rob Van Impe, beter bekend als Average Rob, en Emiel Huughe - een eigen pilsbier op de markt gebracht. Ik zou erg trots zijn, mochten we Tout Bien - want zo heet ons biermerk - de komende jaren verder kunnen uitbouwen tot een vaste waarde.”

”Verder stippel ik de toekomst liefst niet te hard uit, je weet immers nooit wat er nog allemaal op je pad komt!”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik heb het geluk dat de mensen met wie ik onderneem ook goede vrienden zijn. Ik amuseer mij met hen op het werk, maar trek net zo graag met hen op buiten de kantooruren. Het mooiste voorbeeld is hoe we in januari met het hele Henchman-team een hele maand in Gran Canaria hebben verbleven. We hebben daar uiteraard heel hard gewerkt, maar minstens evenveel plezier gemaakt.”

Mijn privé en professioneel leven lopen constant door elkaar. Ik vind dat zelf heel boeiend. Al moet je wel opletten dat het ook boeiend blijft voor de mensen rondom jou

“Mijn privé en professioneel leven lopen dus constant door elkaar. Ik vind dat zelf heel boeiend. Al moet je wel opletten dat het ook even boeiend blijft voor de mensen rondom jou. Want waar de mond van vol is, loopt het hart van over - en dat is bij mij natuurlijk ondernemen.”

“Ik leef momenteel aan 300 kilometer per uur maar dat vind ik helemaal niet erg. Al is het wel belangrijk om dus soms mijn hoofd te kunnen leegmaken. Dat doe ik door vier keer per week te sporten: ik boks, volg personal training en ga regelmatig fietsen.”

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren hebt geleerd?

“Het is als ondernemer echt belangrijk om jezelf door en door kennen. Je moet goed weten waar je goed in bent, maar ook wat je beperkingen zijn. Dan kan je daarop inspelen. Het heeft weinig nut om te proberen iets te doen waar je helemaal niet goed in bent.”

“Geniet van de zaken die je goed kan, en focus niet te veel op de rest - omring je daarvoor met de juiste mensen. Dan floreer je in wat je aan het doen bent en trek je bijna als vanzelf mensen mee in dat sentiment. En dat is het allerleukste: met een team van gelijkgezinde mensen iets opbouwen, die ervaring samen delen en daarvan kunnen genieten. Dat is iets wat ik heb mogen ondervinden bij mijn eerste onderneming - Intuo - en waar ik nu veel van meeneem bij Henchman. Want dat is goed voor zowel het bedrijf, het team als voor mijn eigen mentale welzijn.”