De wereld van NFTs heeft de cryptowereld de afgelopen 12 maanden volledig veroverd. Hoewel ze niet bij iedereen geliefd zijn hebben ze de aandacht van de meeste mensen getrokken door het enorme volume en aantal projecten dat in de ruimte opduikt.

De meest populaire NFTs zijn vaak ook de meest waardevolle, met kopers die honderdduizenden tot miljoenen dollars uitgeven om een NFT - vaak gebonden aan een community - te kopen die ze kunnen houden of later kunnen verhandelen met winst (of verlies).

De top 50 NFT verzamelingen hebben volgens NFT data van CryptoSlam miljoenen aan handelsvolume omgezet in de afgelopen zeven dagen. Gedurende die tijd brachten de top 10 NFT-collecties alleen al meer dan 460 miljoen euro aan transacties binnen. Dit verdeeld over 19.468 unieke kopers.

Veel NFT-houders zeggen dat de vraag gepaard gaat met bepaalde risico's en marktvolatiliteit naast andere onberekenbare factoren die een rol spelen in de toekomst van deze digitale verzamelobjecten en hun liquiditeit. Het is het vermelden waard dat het aantal “big-ticket” NFT-kopers doorgaans kleiner is dan de deelnemers in de bredere markt voor NFTs.

Moonbirds NFTs werden officieel gemint* op 16 april en haalde een omzet van 270 miljoen euro over 10.813 kopers. De dag na de lancering had Moonbirds meer dan 10.000 kopers. Maar dat aantal kelderde naar slechts 296 op 19 april. De bodemprijs, dat is het laagste bedrag dat je kunt uitgeven voor de digitale collectible in de collectie daalde ook ongeveer 16% in de afgelopen 24 uur.

"Het probleem is wanneer de prijzen dalen, het snel gaat," zei Nick O'Neill, CEO en mede-oprichter van The Nifty.” Dat is vooral het geval bij NFT's. Wanneer mensen zich zorgen beginnen te maken, kunnen de prijzen dramatisch bewegen."

Een van de meest populaire NFT-collecties is Bored Ape Yacht Club (BAYC), een collectie van 10.000 NFTs op de Ethereum-blockchain. Momenteel is de bodemprijs meer dan 113 ether, dit is meer dan €320.000. Tot op heden is er 496.700 ether, meer dan 1,4 miljard euro aan volume voor BAYC verhandeld volgens de gegevens van OpenSea.

Terwijl BAYC's bodemprijs dicht bij zijn all-time high staat was er een tijd dat er een daling was van 37% tussen 26 februari tot 10 maart 2022. Dit was vlak voordat het zijn cryptocurrency, ApeCoin lanceerde. De prijzen hebben zich sindsdien hersteld, maar het is een signaal dat zelfs de grootste NFT-projecten te maken kunnen krijgen met neerwaartse trends.

In maart 2022 haalde Yuga Labs, het moederbedrijf achter BAYC en anderen 450 miljoen dollar op in een enorme startronde geleid door Andreessen Horowitz. Het bedrijf werd zo gewaardeerd op 4 miljard dollar. Het NFT-bedrijf toonde zelfs voor deze kapitaalverhoging geen tekenen van vertraging door eerder die maand CryptoPunks en Meebits van Larva Labs over te nemen om zijn positie in populaire NFT-projecten uit te breiden.

"In deze markt denk ik niet dat er noodzakelijk een liquiditeitsprobleem is," zegt O'Neill. "Het liquiditeitsprobleem zal echter opduiken, wanneer iedereen wil verkopen en wanneer de markt sluit. De beste tijd om te verkopen is over het algemeen op de weg omhoog."

NFT's zijn veel liquider dan de fysieke kunstmarkt volgens O'Neill. "Als je een schilderij probeert te verkopen dat meer waard is dan een paar honderd euro, krijg je geen koopactie tenzij je naar een traditionele veilingmarkt gaat."

Terwijl traditionele kunst misschien een minder liquide markt heeft, zijn NFTs momenteel nog beperkend omdat om er een te kopen het volledige bedrag in cryptocurrency vereist is. Dit beperkt het aantal potentiële kopers vaak tot een kleinere groep mensen. Dit probleem zal in de toekomst opgelost worden door de opkomst van meer mainstream NFT marktplaatsen zoals Coinbase.

*Minting is wanneer een digitaal bestand wordt omgezet in een NFT of digitaal activa op een blockchain, meestal Ethereum of Solana. De informatie ervan wordt permanent opgeslagen op de blockchain.