Sharing the blooming vision
92.739 abonnees
Is sensitief leiderschap wat bedrijven vandaag nodig hebben? “Cijfers en data hebben ons veel gebracht, nu is het tijd om te voelen”
Leiderschap

Na decennialang leidinggeven vanuit het hoofd is het tijd voor een revolutie, vindt Ann Baeke. Voor het hart valt namelijk ook wel wat te zeggen. In haar eerste boek ‘Leider zonder masker’ ging ze op zoek naar manieren om te zorgen voor een geëngageerde organisatie, nu gaat ze een stap verder. ‘Sensitieve intelligentie’ is een handboek voor elke leider die stappen wil zetten om zijn of haar intuïtie ten volle te benutten. Want die gevoeligheid, die in het dagelijkse leven nog vaak als een nadeel wordt gezien, kan op de werkvloer net het verschil maken, klinkt het.

Met deze inzichten kom je te weten waarom leiderschap vaak niet loopt zoals verwacht: “Je kan geen goede leider zijn als je jezelf niet kent”
Leiderschap

‘Leiderschap: de ongemakkelijke waarheid’. Zo heet het nieuwste boek van ondernemer Gerrit Sarens. En ongemakkelijk, dat is het. Het boek staat tjokvol voorbeelden van hoe managers vaak blind zijn voor eigen tekortkomingen, en zo hun onderneming geen goed doen. Het is geen optimistisch boek maar dat is nodig, vertelt de auteur, in het dagelijkse leven founding CEO van Ambits. “Managers groeien als vanzelfsprekend door en hebben vaak wel goede bedoelingen, maar uit onwetendheid trappen ze steeds in dezelfde valkuilen. Op zich is dat niet erg, maar daar verandering in brengen kan heel waardevol zijn!”

Doen familiebedrijven er goed aan de operationele leiding over te laten aan een externe CEO? “Het risico op blijvende bemoeienis is een terechte vraag die mij vaak wordt gesteld”
Leiderschap

Toen CEO Jef Colruyt recent de operationele leiding overliet aan Stefan Goethaert was dat groot nieuws: want hoewel die laatste ruim tien jaar ervaring binnen de retailgroep had, was hij de allereerste directeur die niet uit de familie komt. Enkele maanden eerder liet Wouter Torfs van Schoenen Torfs dan weer weten dat zijn nicht Lise Conix hem als CEO zou opvolgen, met de expliciete duiding dat hij het “heel belangrijk vindt dat mijn opvolger uit onze familie komt”. Waarom kiest de ene CEO van een familiebedrijf voor een interne en een andere voor een externe opvolger? En wat valt voor beide keuzes te zeggen?

Debbie Baute: “Een eigenzinnig genie als Elon Musk kan je niet coachen, zijn omgeving weerbaar maken wel”
Leiderschap

A pathfinder who navigates chaos with grace, zo omschrijft executive coach Debbie Baute zichzelf. Chaos leidt vaak tot pijn, maar voor Baute is chaos in de eerste plaats een uitnodiging tot groei. Daarbij is de energie in een organisatie - het ecosysteem - altijd leidend. “Vroeger werd een coach vooral ingeschakeld om problemen op te lossen. Nu wordt er proactief gekeken naar de optimalisatie van teams en organisaties, zodat groei mogelijk wordt.”

Money grabbing of love letters? Doe de check-in
Leiderschap

Mijn zoon kwam thuis van ‘Super Mario Bros’ en ik vroeg hem hoe de film geweest was. Super Mario is voor zijn generatie een icoon, diens avonturen in de Mushroom Kingdom een durende bron van zorgeloos plezier. ‘Bwa,’ zei hij. ‘Meer money grabbing dan love letters’, antwoordde hij. Typeert het onze jeugd? Of is het omdat hij gameliefhebber en computerwetenschapper is? Hij onderscheidt in ieder geval haarfijn wat ‘echt, oprecht’ en ‘fake, instrumenteel’ is. Hij doet het ook met de mensen waarmee hij werkt en de ‘leidinggevenden’ rond hem en de moraal voor die laatste is: ‘money grabbing is nodig, maar enkel love letters brengen mij in beweging’.

Gentse serieondernemer Sam Baro geeft leiding in meerdere bedrijven: “Hoe ik al die ballen omhoog houd? Door toe te laten dat er af en toe eentje valt”
Leiderschap

Hij heeft de leiding over niet minder dan drie bedrijvengroepen, samen goed voor 42 vennootschappen, en dat op exact dezelfde 24 uur per dag die iedereen heeft. Sam Baro zou het naar eigen zeggen niet anders willen, en toch wenst de Oost-Vlaming niemand eenzelfde leven toe: “Hoe ik dat voor elkaar krijg? Ik vraag het me zelf ook nog elke dag af. Maar ik ben niet bang om op mijn bek te gaan.”

De kwetsbare bedrijfsleider: “Alleen maar schoudersklopjes krijgen helpt je niet vooruit als ondernemer, je wil net kritische feedback”
Leiderschap

De ene produceert industriële betonvloeren, de andere is een wereldspeler in medische hulpmiddelen. Totaal verschillende sectoren, maar over de grootste valkuilen en uitdagingen van het ondernemerschap zitten Yves Flokman en Chloé Cuypers op dezelfde golflengte. Wat volgt, is een eensgezind pleidooi voor de kwetsbare leider en het belang van open communicatie. “Je kwetsbaar opstellen als zaakvoerder werkt verbindend en voorkomt veel ruis en misinterpretaties.”

Op zoek naar de definitie van goed bedrijfsbestuur: “Ik vind dat we te makkelijk over toxisch leiderschap spreken”
Leiderschap

De zaak rond Steve Van den Kerkhof, de intussen ontslagen CEO van Studio 100, beroert al wekenlang de gemoederen en dwingt heel wat bedrijven om het leiderschap in hun eigen organisatie ernstig in vraag te stellen. Vangen Vlaamse bazen bepaalde signalen van medewerkers niet of onvoldoende op? En wat moet nu eigenlijk begrepen worden onder ‘toxisch leiderschap’? Want over die definitie blijken de meningen wel eens te verschillen. Wij legden ons oor te luisteren bij nexxworks-partner Rik Vera en Katleen De Stobbeleir, professor leadership aan de Vlerick Business School.