Deze week is het zo ver: Ethereum voert The Merge door en maakt daarbij de transitie van een Proof of Work model naar een Proof of Stake systeem. Een ingrijpend gevolg daarvan is dat de zogenaamde miners niet langer het netwerk zullen valideren. Hun job wordt vervangen door stakers die hun Ethereum vastzetten om de veiligheid van het netwerk te garanderen.

In aanloop naar The Merge, geeft een rapport van het blockchain analytics platform Nansen, nieuw inzicht in de verdeling van de staked ETH, de respectievelijke houders en de mogelijke gevolgen daarvan.

Het rapport van Nansen highlight dat iets meer dan 11% van de totale hoeveelheid circulerende ETH is gestaked, waarvan 65% liquide en 35% illiquide. Opmerkelijk is dat een kleine groep entiteiten naar voren komt die een aanzienlijk deel van de gestakete ETH beheren.

Drie van de grootste crypto exchanges, namelijk Coinbase, Kraken en Binance, zijn samen goed voor 30% van de gestakete Ethereum. Lido DAO, een staking provider, heeft de grootste hoeveelheid staked ETH in handen, met een aandeel van 31%. Terwijl een vijfde niet gelabelde groep validators nog zo’n 23% van de staked ETH voorraad in handen heeft.

Waarom is dit belangrijk om te monitoren? Omdat als één of meerdere partijen een té groot deel van de beveiliging van het netwerk in handen hebben, dit de decentrale natuur van Ethereum mogelijks in gevaar kan brengen en Ethereum gevoelig kan maken voor censuur of manipulatie van buitenaf.

De decentrale staking service Lido bijvoorbeeld is aanvankelijk ontstaan als tegenrisico voor gecentraliseerde exchanges als Coinbase en Binance die de meerderheid van staked ETH opslorpen en rechtstreeks onderhevig zijn aan wetgevers en overheden.

Het rapport van Nansen benadrukt dat Lido voldoende gedecentraliseerd moet zijn om bestand te blijven tegen censuur van overheden en wetshandhavers. Onchain data toont aan dat de verdeling van eigendom van de Lido Governance Token (waarmee token-houders gelijkaardig aan aandeelhouders kunnen stemmen over de koers die Lido DAO als bedrijf moet voeren) grotendeels geconcentreerd is, waardoor grote groepen tokenhouders mogelijk ook censuurrisico lopen door overheden of lobbyisten.

Nansen besluit daarbij dat de Lido-gemeenschap actief zoekt naar oplossingen om het risico op over-centralisatie tegen te gaan.

Lees ook:

Ethereum klaar voor The Merge: laatste shadow fork succesvol afgerond

Lead developer Ethereum: The Merge is dé belangrijkste gebeurtenis in crypto sinds de uitvinding van Bitcoin en Ether

Ethereum Foundation: “The Merge” zal transactiekosten en netwerkcapaciteit niet veranderen

Ethereum researcher Vivek Raman: 'The Merge' is kans voor Ethereum om Bitcoin van troon te stoten