Verschillende keren werd deze 23-jarige activist al ondervraagd door (geheime) inlichtingendiensten, inclusief de CIA en de FBI. Nadim Kobeissi is de eerste persoon die erin slaagt om een chatservice op te zetten, even gemakkelijk te gebruiken als Facebook Chat, maar elk bericht is encrypted, gecodeerd. Zodat niemand over de schouders kan meekijken. En Crypto.cat is blijkbaar nodig! Lees maar waarom …

Van student psychologie naar activist tot pionier, Nadim Kobeissi

In Libanon, het geboorteland van Nadim, behaalde hij een diploma psychologie. Hij startte daarna een bachelor opleiding politieke wetenschappen in Montréal, Canada. Tijdens zijn jonge jaren in Libanon leerde hij via internet code schrijven.

Het is in Montréal dat hij zijn energie is beginnen investeren in het opkomen vóór de vrijheid van informatie en tégen internet surveillance. Hij organiseerde een mars om WikiLeaks te steunen, maakte een copy van de website voordat het offline werd gehaald en hoste zelfs een online radioprogramma rond internet activisme.

Waarom Crypto.cat?

Ik heb de laatste twee jaar zelf al wat research gedaan en één en ander geschreven over internet privacy, maar gisteren zijn mijn ogen pas echt geopend. In China is er één specifieke versie van Skype toegelaten, waarin een backdoor zit zodat de overheid alle gesprekken in tekst kan meelezen. Zogezegd om het land te beschermen. Om maar een voorbeeld te geven en nog te zwijgen van de censuur.

Maar Nadim legt uit dat het veel gevaarlijker is dan we denken. We delen dagelijks onze meest persoonlijke informatie en geheimen online. Op Facebook, via berichten, in "gesloten" groepen, … Je voelt je veilig omdat je met de privacy settings je informatie kan verbergen voor ongewenste kijkers. Er is echter één probleem: al die informatie zit wel nog degelijk bij bedrijven zoals Facebook en Google. Overheden kunnen simpelweg via dagvaardingen en noodwetten die informatie opeisen van deze bedrijven in teken van "national security". Hij verduidelijkt dat dit nog niet gebeurt in de Westerse landen, maar zijn punt is dat het kán gebeuren.

Crypto.cat brengt privacy terug naar het volk

Crypto.cat maakt het mogelijk om te chatten met vrienden en familie in volledige privacy. Om te bewijzen dat ook hij en zijn team geen toegang hebben tot de berichten, publiceert hij telkens alle code, alle achtergrond informatie en extra nieuws op Github. Veel ervaren engineers hebben deze code reeds geanalyseerd en bevestigen Nadim's claims. Het is zelfs zo dat een aantal top-engineers, zoals enkele bij Google, reeds meegeschreven hebben aan de code om het te doen slagen.

Berichten encrypten die via een webbrowser worden verstuurd leek tot nu toe onmogelijk. Nadim is de eerste die hierop een oplossing gevonden heeft.

Nadim geregeld onder vuur

Nadim Kobeissi wordt hij vrijwel elke keer opgepakt voor fouillering en ondervraging wanneer hij de grens naar de States wil oversteken. Op 9 februari dit jaar schreef hij op zijn blog dat zijn computers gehacked waren door de Amerikaanse overheid. Hij antwoorde met het volgende:

"If any agency is continuing to monitor me because of Cryptocat, you are invited to meet me under honest pretenses and have a cup of coffee with me. Just don't lure me in with lies and don't backdoor my computers. Be honest with me and I will have no problem discussing my work with you. I am not a criminal, I am an upstanding citizen. If you want answers, then contact me and be honest about it. You have nothing to fear from me."

Eerder werd hij al benaderd door een hacker met de bijnaam Sabu die banden heeft met de hackersgroep Anonymous. Sabu werkt undercover met de Amerikaanse overheid om strafvermindering te krijgen. Het doel was om Nadim in de val te lokken en hem iets illegaal te laten doen zodat ze een reden hadden om hem op te sluiten (of te gebruiken?). Zijn antwoord was duidelijk, simpel en bewonderenswaardig: "Aan alle jonge hackers, gebruik je talenten voor research. Laat je nooit verleiden om iets illegaal te doen, ook al zou de vragende partij meedoen."

Levens gered tijdens de Arabische Revolutie

Op Phare Conference in Gent, door Bloovi en Ghent Webvalley georganiseerd, liet Nadim een slide zien met een grafiek van de Torproject gebruikers in de gebieden waar de Arabische Revolutie woedde. Torproject is een tool waarmee je anoniem kan surfen en gecensureerde pagina's kan bekijken. Hij toonde aan dat je aan het stijgen en dalen en aan de pieken perfect kon aantonen wat er op dat moment gebeurde. Je kon het verhaal van de revolutie reconstrueren aan de hand van het Tor-gebruik. Enkele van die landen hebben heel sterke cyber warfare teams die alle communicatie in de gaten hielden. Nadim beweert niet dat Tor verantwoordelijk is voor het slagen van bepaalde acties, maar het is duidelijk dat het de bevolking en vrijheidsstrijders wel geholpen heeft. Het bewijst ook het belang van tools zoals Crypto.cat en Torproject zelf.

Wat betekent dit voor jou?

Met enkele honderduizenden gebruikers ondertussen, begint de chat client aan populariteit te winnen. Ik heb het nu zelf getest en zowel mobiel als in de browser is het inderdaad even gemakkelijk te gebruiken als elk ander messaging systeem. Met het verschil dat je informatie écht beschermd is. Je kan bovendien met tot 10 mensen tegelijk in één ‘chatbox' zitten. Dus ik zou zeggen, waarom nog risico's nemen als het even gemakkelijk veilig kan…

Ik heb op Phare afgesproken met Nadim Kobeissi om later nog een telefonisch interview af te nemen. Hier zal je dus ongetwijfeld nog meer over lezen. Ik kan nog niet zeggen wanneer, maar ik wil alvast Nadim's boodschap helpen verspreiden. Sinds er nu in België ook al internetcensuur is, als eerste EU-land, kan er niet genoeg op gewezen worden dat de toekomst onduidelijk en zelfs gevaarlijk is. En dat er mensen zoals Nadim nodig zijn om politici correcter te informeren. Hoe kan het dat enkelingen die totaal niets afweten van deze materie voor miljoenen anderen mogen beslissen hoe het moet?