In tien jaar tijd zijn onze gewoontes op vlak van technologie- en mediagebruik drastisch veranderd. Zo is de videorecorder volledig verdwenen voor dagelijks gebruik en zijn dvd's ook op retour. Waar social media de conventionelen hebben verdrongen, gaan ze inmiddels een verwoede onderlinge strijd aan. Evoluties die onderzoeks- en innovatiehub imec al tien jaar lang analyseert met de Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar het media- en technologiegebruik in Vlaanderen.

De strijd van social media

Social media hebben op 10 jaar tijd sterk aan belang gewonnen. Ruim 8 op 10 Vlamingen gebruikt maandelijks minstens één social media-kanaal (81%). Met Facebook op een (71%), YouTube op twee (54%) en Instagram op drie (30%). Maar de onderlinge verhoudingen veranderen snel.

Bij de 15-19 jarigen staat YouTube al op nummer één (87%) ten koste van Facebook (84%). Bij de 20-49 jarigen won Instagram in één jaar tijd aanzienlijk aan populariteit (van 38% naar 46%), waar Facebook wat stagneerde (van 85% naar 88%). Vraag is dan ook hoe lang Facebook nog standhoudt tegen het aankomende geweld van de jongere generaties en concurrerende platformen. Dat het snel kan gaan, getuigt het verdwijnen van het Gentse Netlog, dat in 2009 nog op de tweede plaats stond (19%) na Facebook (45%).

De evolutie van het technologie- en mediagebruik in Vlaanderen (klik om te vergroten)

Ook in de strijd van traditionele versus nieuwe media is het landschap enorm veranderd. Zo kijkt al 89% van de 15-19 jarigen dagelijks online video en slechts 26% van hen dagelijks televisie. De dagelijkse nieuwsconsumptie via mobiele telefoon steeg in tien jaar tijd van 4% naar 51%. Ten koste van de papieren krant (daling van 43% naar 29%), radio (van 68% naar 58%), nationale televisie (van 68% naar 53%), en regionale televisie (26% naar 14%). En al blijkt niemand nog een videorecorder te gebruiken, houdt de dvd-speler voorlopig nog stand bij 61% van de gezinnen. De vraag is hoe het gebruik van traditionele media de komende tien jaar zal evolueren.

Vlaming betrekken bij innovatie

Digimeter is een onderzoeksproject van imec dat sinds 2009 deze en andere informatie over Vlaamse mediagebruikers beschikbaar maakt voor instellingen, bedrijven en het grote publiek. Voor het tiende jaar op rij zal imec de cijfers actualiseren.

De opstart van de nieuwe Digimeter valt samen met de lancering van Maakdatmee: een nieuw initiatief van imec om burgers actief te betrekken bij innovatie. Zo worden de resultaten van de Digimeter aangevuld met een community van ‘meemakers’. Ze geven feedback over nieuwe producten in de vorm van gebruikerstesten en gerichte bevragingen.

Olivier Rits programma manager imec.livinglabs, ziet de toekomst alvast rooskleurig in: “Wij helpen innovatie slagen door bedrijven te laten luisteren naar de gebruikers van hun innovatie. Dat klinkt logisch. Alleen kan dat nog veel vaker. Daar willen we met Maakdatmee.be iets aan doen. Elke Vlaming kan een meemaker worden en ook elke organisatie is bij ons welkom om zo’n test op te zetten. Het gaat tenslotte over de impact op ieders leven.”