Goed nieuws voor wie regelmatig Netflix op z’n smartphone bekijkt: de streaminggigant gaat het mobiel bingewatchen van je favoriete series makkelijker maken. Netflix lanceerde een nieuwe feature, Smart Downloads, die automatisch bekeken afleveringen wist en ze vervangt door nieuwe. Daardoor heb je altijd wat te kijken. Netflix gaat de tool eerst uitrollen op Android, later volgt iOS.

Automatisch nieuwe afleveringen downloaden

In 2016 maakte Netflix het al mogelijk om series te downloaden en offline te bekijken. Uit die data bleek dat gebruikers vaak enkele afleveringen tegelijk downloaden en die, eens bekeken, allemaal verwijderen en vervangen door nieuwe. Dat kost je natuurlijk een pak geheugen én je mag dan ook niet vergeten om die afleveringen op tijd en stond te vervangen. Dankzij Smart Downloads is dat nu allemaal verleden tijd.

De feature - die je overigens zelf aan en uit kan zetten - vervangt automatisch al bekeken afleveringen door nieuwe op het eerstvolgende moment dat je een stabiele wifi-connectie hebt. Elke aflevering neemt evenveel ruimte in beslag als de vorige, óók als die langer duurt. Dat heeft te maken met de manier waarop Netflix haar series encodeert, zegt de streamingdienst zelf.

Beperkt tot series

Voor nu is Smart Downloads enkel beschikbaar voor series. Netflix geeft zelf aan dat het nog niet ver genoeg staat om te voorspellen welke film je als volgende wil zien. Met een serie is dat anders, want daar wil je waarschijnlijk gewoon de eerstvolgende aflevering van zien. Ook moeten iPhone-eigenaars nog even geduld uitoefenen, want de feature wordt eerst uitgerold naar Android.

Ondertussen kijkt de meerderheid van Netflix-gebruikers series en films op meerdere devices. Zo’n 60 procent van alle gebruikers ter wereld gebruiken de dienst minstens één keer per maand via de mobile app. Daarom introduceerde Netflix niet alleen deze nieuwe feature, maar zal het binnenkort ook gemakkelijker worden om nieuwe series en films te ontdekken via je mobiele device.