Een goed management is voor een onderneming van primordiaal belang. Het parcours dat de Rode Duivels hebben afgelegd om door te stoten naar de Wereldbeker 2018 en de laatste kampioenstitel van Club Brugge illustreren dat perfect. Maar hoe krijg je zo’n succesvol team als dat van Roberto Martínez of Ivan Leko? Het internationaal gespecialiseerde wervingsbureau Robert Half vertelt wat je daarvoor moet doen.

Bedrijven moeten altijd op topniveau presteren qua efficiëntie en productiviteit om het te kunnen maken op de concurrentiële markt. Altijd een voorsprong hebben is essentieel. Maar jouw team of dienst productiever maken kan u niet alleen. Een succesvol team is het gecombineerde resultaat van de rol van elke medewerker en de regels van de manager.

Hoe stel je het best mogelijke team samen? Hoe haal je het beste uit het team naar boven? Volgens een enquête uitgevoerd door Robert Half is samenwerking of cohesie (47 %) de belangrijkste vereiste voor een succesvol team. Daarna volgen een positieve ingesteldheid en het openstaan voor nieuwe ideeën (19 %), flexibiliteit (15 %), aanpassingsvermogen (11 %) en werkethiek (6 %).

Bij ploegsporten bestaat een ‘dreamteam’ (de droomploeg) uit veel individuen: de trainer/de coach, de kapitein, de medische staf, de basisspelers en de wisselspelers … Van de rijzende ster tot de ervaren professional, elk teamlid speelt een specifieke rol en creëert een meerwaarde. Om te winnen, moet u niet alleen op zoek gaan naar de beste spelers van het moment, maar ook het best mogelijke team samenstellen. Dat is het team dat zich onderscheidt door een goede samenhang en samenwerking tussen alle teamleden. Hetzelfde geldt voor een onderneming.

10 tips om je dreamteam samen te stellen:

1. Een positieve bedrijfscultuur bevorderen: een open en transparante werkomgeving is nodig om resultaten te behalen en de beste medewerkers te behouden.

2. Diversiteit aanmoedigen: een diverse omgeving bevordert een evenwichtig besluitvormingsproces en de integratie van alle werknemers.

3. De taken en verantwoordelijkheden definiëren: elke voetballer neemt een specifieke positie in op het veld. Zo moet ook elk teamlid perfect begrijpen welk zijn rol is bij de realisatie van de doelstellingen van de onderneming.

4. Doelstellingen vastleggen: doelstellingen definiëren en ze regelmatig evalueren stimuleert een goede samenwerking en versterkt het engagement van het team.

5. Vertrouwensrelaties opbouwen: omdat elk teamlid bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen is het essentieel dat er vertrouwen heerst tussen hen en binnen het team als entiteit.

6. Conflicten oplossen: door conflicten open en snel aan te pakken, versterkt u de teamspirit.

7. Belonen voor loyaliteit: verloning blijft een belangrijke motivatiefactor, maar veel werknemers appreciëren ook voordelen in natura en flexibele werkuren.

8. Zorgen voor het welzijn van iedereen: voor de ontwikkeling van een inspirerend en gemotiveerd team is het belangrijk dat elk teamlid zich goed voelt in zijn functie.

9. De juiste personen aanwerven: de aanwerving van complementaire profielen met adequate competenties is cruciaal voor de samenstelling van performante teams.

10. Het goede voorbeeld zijn: De teamleden betrekken, motiveren en inspireren, een goede coach moet de bedrijfsvisie en -waarden belichamen en een voorbeeld zijn dat anderen graag zullen volgen.

Als er iets is dat we kunnen opsteken van Roberto Martínez, dan is het dat we nooit bang moeten zijn om nieuwe wegen in te slaan en uit de eigen comfortzone te stappen. Sta open voor verandering en durf gewaagde beslissingen te nemen.