10 tips van Google om veilig om te gaan met je smartphone, laptop en het internet

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
10 tips van Google om veilig om te gaan met je smartphone, laptop en het internet

Vandaag, op Safer Internet Day, staan heel wat mensen stil rond online veiligheid. Google zocht uit waar in België het meest wordt gezocht naar zoektermen die betrekking hebben tot internetveiligheid. De resultaten zijn op zijn minst opvallend te noemen.

Opvallende cijfers uit België

Uit de resultaten van het onderzoek van Google blijkt dat er nergens in ons land meer naar ‘hacking’ gezocht dan in het Waals-Brabantse Waver. Beveren en Olen vullen de top 3 aan. Het valt op dat geen enkele Belgische grootstad in de top 10 is terug te vinden.

Kontichnaars zoeken op hun beurt het meest naar informatie rond ‘passwords’. Ook hier komt Waver terug, op de tweede plaats. Vilvoorde vervolledigt de top 3. Wanneer het gaat om ‘firewall’ als zoekterm, merkt Google dat het vooral Antwerpenaars zijn die daar meer over willen weten. Antwerpen wordt op de voet gevolgd door Villers-le-Bouillet (Luik), een gemeente van amper 6.000 inwoners en Ruiselede (West-Vlaanderen) dat 5.000 inwoners telt.

10 Tips om jezelf online beter te beschermen

Google stelde daarnaast een lijst op met tien tips om je online beter beschermen. Het gaat om eenvoudige en gratis tips waarmee je online risico’s tot een minium beperkt.

1. Kies een sterk wachtwoord

Stel een wachtwoord in dat hackers niet zomaar kunnen raden. Jouw geboortedatum of 123456 zijn slechte keuzes. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker dat het gedetecteerd of gehackt kan worden. Ook nummers en symbolen met afwisselend grote en kleine letters maken het complexer om je wachtwoord te achterhalen. Het is cruciaal om steeds verschillende wachtwoorden te kiezen. Daarnaast is het aanrader om ze regelmatig te vervangen.

2. Beveiligingscontrole

Maak je account veiliger en neem een kijkje bij Google’s Security Check-up. Deze beveiligingscontrole duurt slechts twee minuten. Je kan er nagaan wanneer en vanuit welke toestellen op jouw Google account is ingelogd. Als er iets niet pluis is dan kan je met Google meteen actie ondernemen. Wie de Security Check-Up voor 11 februari uitvoert, krijgt gratis 2 GB aan Google Drive storage (Google Drive, Gmail en Photos).

3. Verdubbel de veiligheid met 2-Step Verification

Met 2-Step Verification kan je veiligheidshalve - in twee stappen - inloggen met iets dat je weet (jouw wachtwoord) en iets dat je hebt (een code die je via sms krijgt). Als je de 2-Step Verification activeert dan krijg je een melding wanneer iemand probeert in te loggen op jouw account via een onbekende computer.

4. Vind je verloren toestel terug

Laptop of smartphone kwijt? Met Android Device Manager kom je snel te weten waar jouw toestel zich bevindt of wanneer het laatst gebruikt werd.

5. SafeSearch

Google’s SafeSearch optie is een automatische filter voor mogelijk beledigende of leeftijd-gevoelige informatie. Als je SafeSearch activeert in een Google Account dan zal ongewenste informatie geblokkeerd worden.

6. Vergrendel vanop afstand

Vergeet niet dat je jouw toestel kan vergrendelen, lokaliseren en bellen vanop afstand.

7. Houd nieuwsgierige ogen weg

Gooi jouw info niet zomaar te grabbel. Je kan jouw toestel vergrendelen met een wachtwoord, patroonbeweging of pin. Zelfs met gezichtsherkenning kan je jouw toestel beveiligen.

8. Laat je browser je wachtwoorden beheren

Als je dezelfde inloggegevens (username en wachtwoord) gebruikt op verschillende websites en één van die websites wordt gehackt, dan kunnen je gegevens gebruikt worden om in te loggen op andere websites. Laat Chrome je wachtwoord automatisch onthouden en verklein zo het risico op phishing.

9. Me on the Web

Met Me on the Web kan je te weten komen wat anderen zien wanneer ze je opzoeken op Google. Google Alerts kan je een melding geven wanneer er iets nieuws over jezelf verschijnt op het web.

10. Check jouw Google Dashboard

Beheer jouw Google accounts. Google Dashboard toont wat er is opgeslagen op jouw Google account en geeft een overzicht van jouw recente activiteiten. Vanuit deze centrale locatie kan je gemakkelijk in de gaten houden wat er speelt op diensten zoals Google Calender, Google Docs, Google + en meer.