Iedereen heeft recht op een breedbandlijn van 100 MB upstream. En dus heb je glasvezel nodig. Daarvoor werd gepleit op het Open Access debat van ie-net.

 

Een glasvezelnetwerk kan zorgen voor economische groei en innovatie. "100 MB upstream voor de prijs van 30 euro per maand voor iedereen. Dat is wat we nodig hebben," vindt Karel Uyttendaele, gewezen directeur van Agoria.

"Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren," weerlegde David Stevens, research manager van het ICRI Leuven. Hij wees erop dat een opsplitsing van Belgacom, wat opnieuw naar voor werd gebracht door Uyttendaele, helemaal niet evident is. Uyttendaele steunt erop dat Belgacom opsplitsen in een infrastructuur- en dienstenafdeling de sleutel is om dit te verwezenlijken.

Ook Olivier Braet, senior researcher van de VUB, zag een opsplitsing niet zitten. "Ik denk niet dat dit zal zorgen voor een groot verschil met vroeger. De grote flessenhalzen zijn vandaag business modellen en regelgeving." Braet verwees daarbij ook naar de recente beslissing van de regelgever, het BIPT, om de kabel open te breken voor de concurrentie.

"De dag dat dat gebeurt, geef ik een rondje. Dat zal nog heel lang duren." Karel Uyttendaele hamerde erop dat "infrastructuur en kenniseconomie te belangrijk zijn om over te laten aan de telco's en het BIPT", en maakte zich erg druk over het gebrek aan visie bij politici en beleidsmakers. En we kunnen hem hier bij Bloovi zeker geen ongelijk geven...

Wordt ongetwijfeld vervolgd

bron

-- --

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar ?redactie@bloovi.be? en we nemen het op in ons Sectornieuws?.

Je kan je nieuws ook tweeten met ?#bloovi?