24 procent maakt nooit een back-up. Dit is wat je best doet om geen bestanden te verliezen:

Omar Benameur
Door Omar Benameur Innoveren
24 procent maakt nooit een back-up. Dit is wat je best doet om geen bestanden te verliezen:

Vrijdag 31 maart is het weer zover: World Backup Day. Het ideale moment om even stil te staan bij het feit of je wel al een back-up hebt gemaakt van je bestanden. Uit onderzoek van Backblaze blijkt immers dat 24 procent van de ruim 2.000 ondervraagden nog nooit een back-up gemaakt heeft. Gelukkig blijft dit aantal wel elk jaar dalen. Toch is er nog veel werk aan de winkel. De Chef International van internetbedrijf TransIP geeft enkele tips om ervoor te zorgen dat je geen bestanden kwijt raakt:

Een back-up op 1 plek is onvoldoende. Dit is wat je best doet om helemaal zeker te zijn dat je bestanden nooit verliest:

Je zou denken dat je bestanden na het maken van een back-up veilig zijn, maar zo simpel is het niet. Stel dat je al je belangrijke documenten hebt gekopieerd naar een aparte map op de harde schijf van je computer. Wanneer die harde schijf onverwacht kapotgaat, heb je niets aan je back-up. Die gaat met alle originele bestanden samen ten onder. Sla je back-up daarom op meerdere locaties op: de harde schijf van je computer, een externe harde schijf en online in de cloud.

  • Back-up op je computer 

    De meeste computers worden tegenwoordig geleverd met zowel een SSD als de traditionele harde schijf. Zorg ervoor dat je bestanden en de back-up daarvan op verschillende schijven bewaard worden. Zo voorkom je dat alle bestanden kwijtraken als één van de schijven het begeeft.

  • Back-up op een externe harde schijf

    Met enkel een extra harde schijf op je computer ben je er nog niet. Als je computer gestolen wordt, ben je toch nog al je bestanden en back-ups kwijt. Het is daarom verstandig om je back-upmap ook naar een externe harde schijf te kopiëren die je in huis of op kantoor bewaart. Tegenwoordig heb je in de winkel voor ongeveer 50 euro al een externe harde schijf met genoeg opslagruimte voor je back-up.
  • Back-up in de cloud

    Stel dat je in het ergste geval je computer én je externe harde schijf kwijtraakt. In een ideaal scenario heb je dan ook een back-up buitenshuis. Clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive of STACK zijn een praktische en gratis oplossing. 

Hoe slaag je voor World Backup Day?

Een back-up maken op alleen je computer is dus niet genoeg. Want wat als die op een dag gestolen wordt? Om verlies van bestanden te voorkomen, is het slim om je back-ups ook te bewaren op een externe schijf en in de cloud. Daar bestaan verschillende diensten voor, zoals STACK. Je hebt dan altijd een reservekopie van je bestanden klaarstaan, wat er ook gebeurt. Zo slaag je met vlag en wimpel voor World Backup Day!