3 ads die viraal gingen zonder de hulp van ook maar één marketeer

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
3 ads die viraal gingen zonder de hulp van ook maar één marketeer

Tegenwoordig kunnen merken of producten viraal gaan zonder dat er ook maar één marketeer aan te pas komt. Soms ontstaan geniale marketing campagnes door een samenloop van omstandigheden. Hieronder drie gebeurtenissen die uitdraaiden tot geniale marketingcampagnes voor IKEA, Red Bull en e-commerce shop Barabas.

1. Drug dealer zorgt per ongeluk voor toevloed aan sales

In Amerika waaide onlangs heel wat stof op toen het tijdschrift Rolling Stone bekend maakte dat acteur Sean Penn de meest beruchte Mexicaanse drugsdealer van het moment, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, had geïnterviewd.

Er dook een foto op waarin El Chapo (met een spuuglelijk hemd) en Sean Penn de handen schudden. Dankzij de media werd de foto wijdverspreid. Het resultaat: wereldwijd gingen tal van mensen onmiddellijk op zoek naar de oorsprong van het enige échte El Chapo hemd. Dat vonden ze in de webwinkel Barabas, die eigendom is van twee broers uit Los Angeles.

Beiden wisten niet wat hen overkwam. “We cannot keep them in stock, and we have a lot of demand from all over,” vertelden ze aan CNN. Beiden sprongen snel op de kar door hun hemden aan te passen naar het enige echte “El Chapo” hemd. Dankzij deze toevalligheid zullen beide broers zich binnenkort een flinke hacienda kunnen permitteren.

2. Grappige Australiër zet vriendin voor schut tijdens IKEA-bezoek

IKEA staat bekend voor haar geniale advertenties. Maar toch is deze onbedoelde advertentie van Australiër Simone Gilmore beter. Gilmore bracht een bezoek met zijn vriendin Dana aan IKEA. Met deze hilarische video tot gevolg:

Vele mensen geloofden lange tijd dat het om een betaalde marketing stunt van IKEA ging. Maar toch blijkt dat niet te kloppen. Simon is gewoon erg grappig. De video werd intussen bijna 10 miljoen keer bekeken.

3. Red Bull Atleet vertelt over bijna dood ervaring

Surfer Mick Fanning ontsnapte nipt aan de dood door een aanval van een haai op het nippertje af te slaan. Hij vertelde - duidelijk geëmotioneerd - zijn belevenissen terwijl hij een blikje Red Bull vasthoudt. Op de achtergrond stond zijn surfboard, mét Red Bull logo.

Toch luisterde iedereen vooral naar zijn ongelofelijke verhaal. Of zat de marketingdienst van Red Bull er toch voor iets tussen zat zullen we nooit 100% zeker weten. 

Heb je zelf nog voorbeelden van onofficiële marketing campagnes die de moeite zijn om te bekijken? Laat het ons weten!

bron: digiday.com