3 Redenen waarom je als ondernemer het SXSW festival niet mag missen:

Alexander Dziri
Door Alexander Dziri Innoveren
3 Redenen waarom je als ondernemer het SXSW festival niet mag missen:

Ik was onlangs te gast op het SXSW festival in Austin, Texas. Het is een grote samenstroom van opkomende ondernemers en artiesten. Maar je loopt er niet enkel Amerikanen tegen het lijf. Ook voor Belgen is dit event erg interessant. Hieronder 3 redenen waarom je er bij de volgende editie moet bij zijn:

1. De ervaring

1500 kcal hamburgers, onnodig brede wegen en een Texan accent zorgen voor die echte Amerikaanse sfeer wanneer ik SXSW bezoek in Austin, VS. Dit festival heeft waarschijnlijk de grootste samenstroom van opkomende ondernemers en artiesten uit de meest uiteenlopende sectoren. De hele stad wordt omgetoverd tot één grote happening opgedeeld in 3 grote elementen: Interactive, Film en Music.

Voor het Interactive-gedeelte waren er honderden panels verspreid over onderwerpen als kunst, wetenschap, content, design, marketing, wearable tech, global impact, gezondheid, startups, etc. Kortom, voor iedereen wat wils! De mooiste hotels worden ingehuurd om plaats te maken voor mensen die vandaag de dag een impact hebben op de wereld, of daar een impact op willen maken.

Er hangt een zekere honger in de lucht die ik tot nu toe nog nergens anders heb gevoeld. De besten van de wereld komen hier samen en delen hun verhaal, wat anderen weer motiveert om tot het uiterste te gaan. Een constante overstimulatie van informatie, advertentieboodschappen en dranken met een hoog cafeïnegehalte bezorgden mij de meest leerrijke en inspirerende week van het jaar.

Die 8 dagen gingen voorbij in een flits en wanneer ik terug op het vliegtuig zat richting België had ik precies geen enkel moment om even stil te staan en te beseffen waar ik was. De VS bezoeken is op zich al een leuke ervaring, en via het SXSW festival heb je het gevoel dat je het op steroïden ervaart.

2. De connecties

Als jij een idee, startup of bedrijf hebt is SXSW een uitstekende plaats om partnerships te zoeken. Ik liep er vrij rond en ontmoette willekeurig mensen via keynotes, panels, workshops, trade shows en afterparties. Ik had het privilege om ideeën uit te wisselen met topmarketeers uit Silicon Valley, met een Australische angel investor uit te gaan, met 10 Japanse ondernemers te dineren, een vrouwelijke Zuid-Koreaanse hedge fund manager uit San Francisco te ontmoeten en kennis te maken met verschillende journalisten uit alle hoeken van de wereld. Ik had mijn schema voor SXSW festival niet echt strak gepland maar wanneer ik ooit terug ga met een concreet product of idee, ga ik alle mensen opzoeken waar een mogelijke partnership interessant mee lijkt en SXSW bombarderen met business cards, leuke gesprekken en samples.

3. De inspiratie

Ben jij ambitieus? Op zoek naar een nieuw idee? Weet je niet goed wat te doen met je leven? SXSW is een perfecte plaats om inspiratie te gaan opdoen. Je bent omringd door mensen met een visie, met een honger naar meer en met A-listers die inspirerende keynotes komen geven. De meesten zijn ook makkelijk aanspreekbaar en maken graag tijd om eventjes met je te praten. Ik heb zelf even een gesprek kunnen voeren met één van mijn grote inspiraties, Timothy Ferriss, bekend van the 4-hourworkweek. 15 minuten praten met hem gaf mij genoeg punch om met een nieuw en sterk idee terug te keren naar België.

Dus als jij op één of andere manier internationaal wil doorbreken, is SXSW de perfecte plek om te starten!