3 Tips om jouw smartphoneverslaving een halt toe te roepen

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
3 Tips om jouw smartphoneverslaving een halt toe te roepen

Ben jij iemand die niet zonder een smartphone kan? Dan ben je misschien wel verslaafd aan jouw mobiele telefoon. Hier 3 tips hoe je die verslaving binnen de perken kan houden:

Een op drie kan niet zonder smartphone

In een recent onderzoek door Time Magazine blijkt dat 68% van smartphone-gebruikers hun telefoon kort voor ze gaan slapen nog raadplegen. 20% zou hun telefoon gemiddeld om de 10 minuten gaan bekijken. Een op drie zou het zelfs benauwd krijgen als hij of zij zonder smartphone valt.

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat fervente smartphone-gebruikers over het algemeen minder symphatiek worden gevonden. Hoog tijd om die smartphone eens weg te stoppen dus!

Het simpelweg gaan negeren van digitale toestellen is vandaag echter een moeilijk onderwerp.

Dus hoe kan je het gebruik van digitale toestellen verminderen? 3 Tips om jouw smartphone gebruik binnen de perken te houden:

Tip 1: Gebruik de 'Niet-Storen' functie

Ga jouw smartphone bewust niet gebruiken in bepaalde situaties. Zo kan je ervoor kiezen om principieel je smartphone niet te gebruiken tijdens het rijden (logisch), aan het rood licht of als je in een meeting zit.

Bijkomend kan je de niet-storen functie gaan gebruiken om jouw gsm-gebruik binnen de perken te houden. Zo kan je in iOS inkomende oproepen & notificaties blokkeren na een bepaald tijdstip. Je kan natuurlijk bepaalde uitzonderingen toestaan. Zoals als iemand twee keer belt, dat de telefoon toch zal overgaan. Of dat oproepen van jouw favoriete personen wél doorkomen. 

Tip 2: Zet Pushberichten uit

Bij het installeren van een nieuwe applicatie krijg je vaak de vraag of je pushberichten wil accepteren. Pushberichten sturen je automatisch een update van zodra er iets te gebeuren valt in een bepaalde app. Pushberichten zorgen ervoor dat je steeds de neiging hebt om een binnenkomend bericht te gaan bekijken.

Door deze uit te zetten ontvang je deze niet meer en heb je niet meer diezelfde drang om telkens jouw telefoon te gaan bekijken. Of je kan er ook voor kiezen om zelf te selecteren welke pushberichten je wil ontvangen. 

Tip 3: Verdwijn van de radar als je op reis gaat

Op reis gaan is de ideale manier om even afstand te nemen van jouw smartphone. Om echt tot rust te komen kan je tijdelijk jouw Facebook/Twitter & werkmail tijdelijk van jouw telefoon verwijderen. Je zal merken dat je dan veel minder snel naar jouw smartphone grijpt op reis en ook als je terug aan het werk bent zal je gedisciplineerder kunnen omgaan met jou smartphone.

Kan jij nog zonder jouw smartphone? Of zou je nooit meer zonder kunnen?