5 Gouden tips voor startende ondernemers:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
5 Gouden tips voor startende ondernemers:

Op ‘Ondernemen in Vlaanderen’ schoof Telenet Kickstart, powered by Idealabs vorige week vijf afgevaardigden naar voren voor een boeiend debat: Ineke Rampart (Telenet) ging in gesprek met Filip Cuypers (Idealabs), Tim Clauwaert (Intuo), Christian Verschaeren (Dot) en Octavian Susnea (Spionkop). Tim en Christian zijn alumni van het acceleratorprogramma van Telenet en Idealabs, Octavian’s start-up maakt deel uit van de huidige lichting. Ze trakteerden het ondernemende publiek op enkele gouden start-up tips:

1. Hou je idee niet voor jezelf.

Filip: "Hou je idee niet voor jezelf, deel het met zoveel mogelijk mensen. Praat met mensen op straat en niet enkel met je familie of vrienden. Pas daarna kan je je idee valideren en waarde creëren. Alleen zo kan je bevestigen dat jouw idee de oplossing is voor een bestaand probleem in de buitenwereld, en kan je van daaruit een meetbare business opbouwen."

"Als tweede tip kan ik meegeven om een sterk team te verzamelen, liefst met een developer, designer en een marketeer. Dat zien we ook terug bij alle starters van Telenet Kickstart."

2. Falen bestaat niet, falen is leren.

Tim: "Met een business plan is het eenvoudig om jezelf rijk te rekenen. Iedereen met een basiskennis Excell kan een geweldig businessplan maken. Het is veel belangrijker om naar buiten te treden en op je smoel te durven gaan. Falen bestaat niet, falen is leren. Doe en leer uit je fouten. Je mag je niet schamen indien het eens mislukt. Angst om te falen is een typische Belgische of zelfs West-Europese ingesteldheid waar we dringend van verlost moeten worden."

Octavian: "Wat ook een belangrijk aspect is bij falen is de timing. Soms moet je het juiste moment vinden om iets te lanceren. Dat kom je pas te weten eenmaal je iets begint te testen. Het idee voor Spionkop zit al vijf jaar in m’n hoofd. Ook al lukt het niet van de eerste keer, je moet het blijven proberen."

3. Laat je niet te snel uit het lood slaan.

Tim: "Een dag kan er rooskleurig uitzien, maar kan ook snel omslaan door een negatieve ervaring of slecht nieuws. Na een tijd kweek je een olifantenhuid en leer je banale dingen relativeren. Het is belangrijk om niet wakker te blijven liggen van kleine problemen, maar om zelfs naar negatieve wendingen met een positieve blik te kijken."

4. Hou productontwikkeling en investeringen in balans.

Christian: "Wij hebben ons product stap voor stap ontwikkeld. Elke etappe diende om de volgende investeerder te overtuigen. Zo houden we het in balans. Na het groeiprogramma bij Idealabs hebben we een bedrijf overtuigd om 400.000 euro te investeren. Nadien hebben we twee privé-investeerders gevonden die elk ook nog eens 400.000 euro investeren. Binnenkort zijn we klaar om met ons product naar buiten te komen."

"Tijdens het zoeken naar nieuwe investeerders  zijn we ook niet in dezelfde vijvers als al de andere entrepreneurs gaan vissen. Wij zijn in zee gaan vissen. We hebben zelf privé-investeerders gevonden die met ons in zee willen gaan. Ook hebben we een eigen netwerk van mentoren opgebouwd die we kunnen bellen als we met vragen zitten."

5. Verzamel een sterk team om je heen.

Filip: "Idealiter begint een tech start-up met drie mensen: een designer, een developer en een marketeer. Als je die kennis in huis hebt, kom je al een heel eind. Dat zien we ook bij de 8 start-ups die nu net aan de slag zijn gegaan bij Telenet Kickstart, powered by Idealabs."

En over een sterk team gesproken: FlatNinja -één van de andere bedrijfjes in de huidige lichting van Telenet Kickstart, powered by Idealabs- is dringend op zoek naar een stagiair marketing en communicatie! En hou zeker ook de website van Telenet Kickstart in de gaten voor meer ondernemerstips én toekomstige jobopportuniteiten bij de start-ups.