5 Simpele Tips om je Mac een pak sneller te maken

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
5 Simpele Tips om je Mac een pak sneller te maken

Last van een trage Mac? Deze 5 tips zorgen ervoor dat je computer snel blijft. Heb je zelf nog betere tips? Laat ze ons weten in de comments!

Verminder aantal apps die automatisch openen

Duurt het langer dan voorheen als je jouw Mac opstart? Dat kan wel eens liggen aan het feit dat verschillende applicaties ingesteld staan om op te starten vanaf je de computer aanzet. Door hierin te snoeien zal je Mac een stuk sneller opstarten.

Zo doe je dat:

  • Ga naar Systeemvoorkeuren - Gebruikers & Groepen - Inloggen
  • Klik op een programma dat je niet meer automatisch wil opstarten en klik op het minteken om ze te verwijderen.

Sluit onzichtbare achtergrond processen

Lijkt je Mac tijdelijk trager te lopen? Sluit dan enkele programma’s om je Mac terug te laten herleven. Dit doe je door activiteitenweergave op te zoeken via spotlight.

Kijk naar de processen met de meeste CPU-belasting of processen die veel geheugen in beslag nemen. Deze kan je sluiten door een proces te selecteren en vervolgens op het kruisje links boven te klikken.

Verwijder je browser cache

Als je opmerkelijk trager surft op het internet kan dat best zijn dat je het cache-geheugen van je browser dient te verwijderen. Door de cache te verwijderen kan het best zijn dat je opeens merkelijk sneller surft.

De cache verwijderen is bij elke browser anders. Vaak doe je dat door naar Voorkeuren te gaan, daarna Geschiedenis, en vervolgens Verwijder Cache te kiezen. Bij Google-chrome ziet dat er zo uit:

Update je software 

Een erg simpele tip, die veel mensen toch vaak uitstellen of vergeten. Apple stuurt geregeld software-updates. Veel mensen klikken deze snel weg, maar het is toch goed om deze door te voeren.

Zo gaat het vaak om bugfixes die worden opgelost door de nieuwe software, wat jouw computer, indien je ze installeert, een pak sneller maakt.

Software-updates installeren doe je door op het Apple-teken links boven te klikken, en daarna Software Update aan te klikken.

Als Apple je binnenkort vertelt dat er een software update beschikbaar is, weet je dus wat te doen ;)

Sluit ongebruikte tabs in je browser

Tabs kunnen heel wat geheugen innemen zonder dat je het beseft. Als je een groot aantal browser-tabs open hebt staan heeft dat een duidelijk effect op de prestaties van je computer. Tip: sluit de browser-tabs die je niet gebruikt.

Blijft je Mac hardnekkig traag? Probeer eens het programma Onyx uit, vervang je harde schijf door een SSD of koop extra RAM-geheugen. Heb je zelf nog tips om je Mac of PC sneller te maken? Zet ze in de comments!