De vakantieperiode is iets waar veel ondernemers naar uitkijken, maar tegelijk bezorgt het velen ook stress. Iedereen gaat op vakantie, het bedrijft draait niet op volle toeren en er heerst vaak onduidelijkheid. En dan zwijgen we nog over de berg aan e-mails die op jou zit te wachten bij je terugkomst. Vakantie is er om te genieten en de batterijen op te laden en niet om nog dagelijks uren met je bedrijf bezig te zijn. Ik geef je enkele tips om toch zorgeloos op vakantie te vertrekken!

1. Zeg het op tijd

Vermeld minimum twee weken op voorhand wanneer je in vakantie zal gaan. Dat kan je eventueel toevoegen in je handtekening. Zo weet iedereen ruim op voorhand wanneer je afwezig zal zijn en kunnen eventueel wat zaken voorbereid worden. Het is trouwens ook goed idee om je verlof een dag eerder aan te kondigen. Start je vakantie bijvoorbeeld op woensdag? Vermeld dan in je handtekening dat ze begint op dinsdag. Zo heb je nog een dag extra om wat onvoorziene omstandigheden op te lossen.

2. Vertrek in alle rust

Plan in de laatste twee dagen voor jouw verlof geen afspraken in. Die twee dagen heb je vaak hard nodig om jouw afwezigheid goed voor te bereiden. Zo vermijd je ook dat je in de eerste dagen van de vakantie nog voor het werk bezig bent. Je kan dan in alle rust met vakantie vertrekken.  

3. Vermijd afspraken vlak na je verlof

Plan ook de eerste dag na het verlof geen afspraken in. Zo heb je voldoende tijd om de achterstand van mails weg te werken. Neem voldoende tijd om alles weer op orde te krijgen. Als je onmiddellijk verschillende meetings hebt, zal je veel langer het gevoel hebben dat je achterloopt op verschillende vlakken.

4. Maak goede afspraken intern

Werk projectmatig en spreek intern goed af. Juli en augustus tellen negen weken. De meesten onder ons nemen een drietal weken verlof, maar toch voelt het voor velen aan alsof ze negen weken niet voluit kunnen werken. Collega’s of klanten zijn in verlof en dat houdt je tegen om verder te kunnen werken. Werk dus op voorhand een schema uit waarbij je het verlof van je belangrijkste stakeholders verlof in kaart brengt. Zo kan je daarop anticiperen en werk je toch productief in de vakantiemaanden.

5. Beantwoord niet direct je mails

De eerste dag na je verlof kan je veel tijd winnen en snel een overzicht krijgen door de mails niet direct te beantwoorden. Start dus niet als een gek met het beantwoorden van mails. Het is beter om de meeste mails wat te sorteren. Misschien is het wel de laatste mail die het belangrijkste is en meteen actie verlangt. 

De vakantie heeft voor iedereen als doel te ontspannen. Toch blijkt dat voor veel ondernemers een uitdaging te zijn. Als je op vakantie gaat, moet de knop om. Pas deze tips toe en geniet!