5 Tips om veilig online kerstaankopen te doen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie E-commerce
5 Tips om veilig online kerstaankopen te doen

De feestdagen naderen met rasse schreden en de Belg is dan ook volop bezig met het aankopen van kerstcadeaus. Traditioneel is het in december over de koppen lopen in de winkelstraten. Maar ook voor de webshops breken drukke tijden aan nu steeds meer Belgen cadeaus kopen via het internet. In totaal kopen de Belgen in de kerstperiode voor 2,74 miljard euro online. Dat is een groei van 4% ten opzichte van 2014. Online winkelen is echter niet zonder gevaar. Beveiligingsspecialist Bullguard deelt 5 tips om veiliger kerstaankopen te doen.

Cybercriminelen slaan steeds vaker en harder toe en ze viseren lang niet alleen bedrijven en overheidsinstellingen. Ook gewone consumenten worden steeds vaker slachtoffer. Toch is er geen reden tot paniek. Dankzij deze vijf eenvoudige tips houd je geen kater over aan je online winkeluitspattingen.

1. Controleer de URL

Betaal je online? Verifieer dan altijd of de URL start met “https”, het bewijs dat het om een veilige link gaat. Let ook op kleine spelfouten in de link. Fraudeurs maken er een erezaak van om mensen te doen geloven dat ze op de juiste website zitten, terwijl dit eigenlijk niet zo is.

2. Gebruik een kredietkaart

Met een kredietkaart ben je het best beschermd als je online aankopen doet. Je kan namelijk een klacht indienen bij het kredietbedrijf als je het vermoeden hebt dat je kaart misbruikt werd en zij nemen de nodige stappen, zonder dat je hier zelf moet voor opdraaien. Heb je online iets gekocht? Bewaar of print altijd de bevestigingsboodschap en de afrekening. Hier staan duidelijk de kostprijs, de bedrijfsnaam, het telefoonnummer en de ruilvoorwaarden vermeld. Controleer ook steeds je bankafschriften om te kijken of er geen verdachte transacties gebeurden.

3. Koop nooit via een WIFI hotspot

Toegegeven, online winkelen in de koffiebar om de hoek klinkt aantrekkelijk, maar je doet het beter niet. Vaak zijn deze hotspots niet voldoende beveiligd (er is geen paswoord of enkel een gemeenschappelijk paswoord) waardoor hackers virtueel mee kunnen kijken en aan de haal kunnen gaan met je bankgegevens.

4. Winkel enkel op betrouwbare websites

Winkel enkel op websites die je kent en die er professioneel uitzien. Twijfel je? Lees dan het privacy en veiligheidsbeleid om er zeker van te zijn dat de site geen persoonlijke gegevens deelt met derden, waardoor je overvloedig spam mail ontvangt of ongevraagd opgebeld wordt. Wil je tot een aankoop overgaan, controleer dan of de site genoeg info weergeeft over verzendingskosten, ruilvoorwaarden en garanties.

Let er ook op dat je gemakkelijk contactgegevens met een telefoonnummer kan terugvinden, zodat je bij problemen steeds ergens terecht kan. Ook reviews van andere kopers geven een duidelijk beeld over of het al dan niet om een betrouwbare website gaat.

Tot slot: als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Ga hier onder geen beding op in.

5. Beveilig je PC, smartphone én tablet

Vergeet je eigen PC, laptop of smartphone niet te beveiligen. Zo verklein je de kans op virussen, phishing, indentiteitsdiefstal en malware aanzienlijk. 

Meer info: bullguard.com