5 Veranderingen in de start-up cultuur van Silicon Valley

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren

“Enkele jaren geleden sprak iedereen in Silicon Valley over social, data & mobile. Vandaag hoor je daar niets meer over. Iedereen heeft het nu over robotics, drones & zelfrijdende auto’s,” zeggen Steven Van Belleghem & Peter Hinssen, net terug van een tour in Silicon Valley. Ze bezochten in 5 dagen meer dan 20 tech-bedrijven samen met 40 Europese bedrijfsleiders. In een video delen ze enkele opmerkelijke conclusies over de huidige start-up cultuur in Silicon Valley:

  • Twee jaar geleden had iedereen in Silicon Valley nog de mond vol over social, data & mobile. Vandaag wordt daar niet meer over gesproken. “Zelfrijdende auto’s, drones en robots zijn hier hét gespreksonderwerp bij uitstek,” zegt Van Belleghem.
  • “We zitten op een ommekeer op het vlak van robotics,” zegt Van Belleghem. “Om een robot volledig te programmeren had je tot voor kort 2 jaar nodig. Nu kan je dat doen in amper 2 uur. Een doorbraak die robots in een versneld tempo tot in het huiskamer kan brengen en dat binnen de 5 jaar,” zegt Van Belleghem nog.
  • “In België kennen we wat Uber doet, maar in de Verenigde Staten wordt elk business model intussen aangevallen door start-ups,” verklaart Peter Hinssen. “Unicorns (start-ups die meer dan 1 miljard dollar waard zijn) zijn hét gespreksonderwerp bij uitstek in Silicon Valley,” zegt Hinssen. “Steeds meer van deze unicorns steken de kop op in Silicon Valley. Maar er wordt ook veel gesproken over centaurs, die meer dan 100 miljoen dollar waard zijn en over ponies die enkele (tientallen) miljoenen dollar waard zijn.
  • “Opvallend is dat in Silicon Valley iedereen erg nerveus lijkt te lopen,” zegt Van Belleghem. “Ze weten niet wat er exact aan zit te komen. Langs de andere kant is het niveau van optimisme over de toekomst erg hoog. De energie en de drive die je hier voelt, vind je nergens anders terug. Het is een paradox, mensen zijn erg nerveus, maar voelen zich tegelijk erg optimistisch,” besluit Van Belleghem.
  • “Ook de oorlog voor talent is erg groot in Silicon Valley,” zegt Hinssen. “Het is hier erg duur om te leven, toch proberen duizenden start-ups om hier uit te groeien tot de volgende unicorn. Daarom wil iedereen dan ook over de beste developers beschikken. Elke week worden zij gemiddeld 2 tot 4 keer opgebeld met een aantrekkelijk job-aanbod.” Van Belleghem vult aan: “één ding is duidelijk: als je een bedrijf wil starten moet je niet naar Silicon Valley komen. Als je jouw bedrijf wil schalen, dan moet je écht hier zijn”.

bron: YouTube