Bron foto: Shutterstock

iOS 7, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, zag gisteren eindelijk het levenslicht. Een overzicht van enkele leuke features die je misschien zelf nog niet had ontdekt: 

1. Absolute controle over jouw dataverbruik

Met iOS 7 kan je kiezen welke applicaties gebruik mogen maken van mobiele data en welke niet. Hierdoor kan je jouw dataverbruik beter binnen de perken houden.

Klik op ‘Instellingen’ - ‘Mobiel Netwerk’ - Scroll naar beneden, daar zal je een lijst zien met ‘Gebruik Mobiele Data Voor’. Hier kan je selecteren welke apps toegang krijgen tot het internet als je niet verbonden bent met een Wi-Fi netwerk.

2. Paralax Achtergronden

Apple heeft de standaard achtergronden van de iPhone een flinke tweak gegeven dankzij het Paralax-effect. Dat effect zorgt ervoor dat als je jouw iPhone beweegt, de achtergrond meebeweegt waardoor er een soort van 3D effect merkbaar is.

Achtergronden instellen kan je via ‘Instellingen’ - ‘Achtergrond en Helderheid’ - ‘Kies Achtergrond’ - ‘Dynamisch’. Hier kan je 20 achtergronden downloaden die het 3D-effect nog duidelijker maken.

3. Naar beneden swipen om te zoeken

In iOS 6 moest je naar links swipen vanaf het homescreen om toegang te krijgen tot ‘spotlight’, te vergelijken met een google-zoekmachine in jouw eigen telefoon.

Nu kan je de zoekfunctie oproepen door in eender welk homescreen (ter hoogte van de iconen) van boven naar beneden te swipen. Hierdoor krijg je de zoekfunctie te zien waarmee je jouw hele telefoon snel kan doorzoeken om een bepaalde e-mail, liedje of contactgegevens van een bepaalde persoon te vinden. 

4. Nummers blokkeren

Tot hiertoe was het onmogelijk om nummers te blokkeren op de iPhone. Je kon niet verhinderen dat een bepaalde persoon jou kan bereiken. Vanaf nu kan je dat dus wel. Dat kan door het volgende te doen: Instellingen - Telefoon - Geblokkeerd - Voeg Toe

5. Naar boven swipen voor controlpaneel

Een eigenschap die Android al jaren had was het controlepaneel, waar je snel toegang kon krijgen tot enkele handige toepassingen. Nu kan je dat dus ook op de iPhone door van onder naar boven te swipen over het scherm.

Als je dat doet komt je terecht op het controlepaneel waar je bepaalde functies kan activeren. Het gaat om enkele handige toepassingen waar je meestal snel toegang tot wil hebben. Zo kan je via het controlepaneel de Airplane modus activeren, Wi-Fi aan of uitzetten, Bluetooth activeren, je camera-app openen of een zaklamp aanzetten.

Tip: Je kan dit scherm ook uitschakelen als je het irritant zou vinden. Zo kunnen we ons voorstellen dat het wel eens vervelend kan zijn om tijdens een partijtje Fruit Ninja het controlepaneel te activeren. 

6. Siri spreekt nog steeds geen Nederlands, is wel pak slimmer

Siri, jouw persoonlijke assistent in iOS, kan je oproepen door de homeknop even ingedrukt te houden. Je kon Siri in iOS 6 al een hele reeks van dingen vragen, maar nu is Siri een pak slimmer.

Spijtig genoeg is ze nog niet slim genoeg om het Nederlands te leren. Maar toch kan je, mits je een Amerikaans accent kan na-apen, enkele leuke dingen vragen aan Siri:

  • Give me directions home.. 
  • Tweet with my location...
  • Post to Facebook..
  • Play back voicemail...
  • List recently missed calls...
  • What movies are playing?
  • What is the rating of Toy Story 3?

Om te zien wat je Siri allemaal kan vragen kan je links onderaan op het vraagteken klikken.

Ken je zelf nog leuke nieuwe functies? Vertel het in de comments hieronder!