Ben je soms bang om fouten te maken en klamp je je daarom soms halsstarrig vast aan oude gewoontes? Niet doen! Er is niets mis met fouten maken. Het gaat er meer om hoe je er nadien mee om gaat, dan het feit dat je een fout maakt. Het gevoel dat je hebt bij het maken van die fouten is belangrijker. Ofwel maakt je gevoel het alleen erger en blijf je hangen in die negativiteit, ofwel bekijk je het op een positieve manier en leer je er uit om er toch iets uit te halen!

Negatieve gedachten werken alleen op je gemoedstoestand, zijn absoluut onnodig en bovendien niet realistisch. Je komt in een negatieve spiraal terecht en het maakt je alleen nog moeilijker om daar terug uit te geraken. Absoluut niet wat we willen dus!

Je gedachten zijn steeds gebaseerd op hoe je over jezelf denkt, het komt dus van dieper. We onderschatten het vaak, maar het speelt een belangrijke rol op je weg naar succes... Het kan je aanzetten om volledig voor je doel te gaan en dat ook te bereiken, ofwel houdt het je tegen. Het ligt dus grotendeels aan jezelf, aan je gedachten, die jij kan sturen.

Ik citeer Henry Ford: “He who believes he can and he who believe he cannot are both correct.”

TalentSmart deed een studie over het EQ (Emotionele intelligentie) op meer dan een miljoen mensen. Daaruit bleek dat 90% van succesvolle mensen een hoog EQ hebben. Die mensen hebben dus een zeer belangrijke eigenschap. Ze kunnen hun eigen gevoelens beheersen en negativiteit herkennen zodat het hen niet kan tegenhouden om zich volledig te ontplooien.

Diezelfde mensen met een hoge emotionele intelligentie verdienen jaarlijks gemiddeld $ 28.000 (of € 20.900) meer dan mensen met een lager EQ. Daarnaast maken ze ook meer kans om promotie te maken en krijgen een betere evaluatie. Er is dus duidelijk een link tussen het EQ en je verdiensten.

Je eigen gedachten beheersen, dat is dus belangrijk. Ik zet hierbij 6 veelvoorkomende gedachten (eigenlijk misvattingen) op een rijtje die je vaak weerhouden succesvol te zijn. Let er dus op om niet toe te geven aan deze gedachten, zodat ze je carrière niet gaan bepalen:

1. Perfectionisme leidt tot succes

Elke mens kan fouten maken, wees je daar alvast van bewust! Ook mensen aan de top, zelfs daar worden vaak fouten gemaakt.  Het is een misvatting dat iedereen perfect moet zijn. Perfectionisme mag geen doel zijn in je leven, want dan krijg je steeds een gevoel van mislukken. Het zet je aan tot klagen over wat je niet lukte. In plaats van te zeuren en te jammeren moet je genieten van wat je net wél gelukt is en daar trots op zijn! Zie je, het is een kwestie van je gevoelens aan te pakken. 

2. Mijn lot is al vooraf bepaald

Het is fout te denken dat je leven al volledig uitgeschreven is en dat het dus al bepaald is of je gaat slagen of falen in je leven. Je lot ligt enkel en alleen in jouw handen! Jij bent de enige die daar vat op heeft. En ja, soms is het leven hard en moeilijk, dat is voor iedereen zo. Maar let ook eens op positieve gebeurtenissen in je leven, want die zijn er ook. Succesvol zijn of falen hangt dus grotendeels van hoeveel je je inzet om je doelen te bereiken.

3. Vermijd woorden als “Altijd” en “Nooit"

Er is niets in je hele leven dat je “altijd of “nooit” doet. Het kan zeker zijn dat je iets veel doet of iets net niet genoeg doet. Maar ga het niet bestempelen als “altijd” of “nooit”, want dat is een vorm van zelfmedelijden kweken. Daardoor ga je denken dat je jezelf niet kan beheersen en dat je daar niets aan kan veranderen... geef daar dus niet aan toe!

4. Ik ben pas succesvol als anderen goedkeuren wat ik doe

Je mag je niet teveel aantrekken van andere mensen van je denken. Je bent nooit zo goed of slecht als anderen zeggen, wees je daar absoluut van bewust! Iedereen reageert op hoe mensen over je denken, dat is normaal. Maar je moet alles met een korreltje zout nemen. Als je dat kan, voel je je beter in je vel. Zelf-waardering is belangrijk, komt van binnenin en leidt tot zelfzekerheid.

5. Mijn verleden = mijn toekomst

Vaak terugkerende fouten kunnen je zelfvertrouwen aantasten en zorgen ervoor dat je steeds minder gelooft in succesvol zijn in de toekomst. Meestal zijn die fouten het resultaat van risico’s te nemen in je leven en iets te proberen wat absoluut niet gemakkelijk was. Je moet er dus trots op zijn dat je het toch geprobeerd heb. Vergeet niet dat succes enkel komt na mislukking. Als je iets wil bereiken in je leven moet je soms risico’s nemen. Wees daar niet bang van! Fouten maken op je pad naar succes is dus normaal en mag je niet tegenhouden om je doel te bereiken.

6. Mijn emoties zijn de realiteit

Het is belangrijk om je eigen gevoelens op een objectieve manier te benaderen. Je moet feiten van fictie onderscheiden. Je gevoelens zorgen voor een scheve kijk op de realiteit, ze maken je kwetsbaar en zorgen voor negatieve gedachten en die zorgen er op hun beurt voor dat het moeilijk wordt om je doel te bereiken. Vermijden dus!