7 jobs die de volgende jaren steeds meer gaan verdwijnen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
7 jobs die de volgende jaren steeds meer gaan verdwijnen:

Bron foto: Shutterstock

De jobmarkt evolueert constant. Er komen steeds nieuwe jobs bij, andere verdwijnen dan weer voorgoed in de vergetelheid. De grootste invloeden daarbij zijn de wensen van de consument en technologie. CareerCast, een grote Amerikaanse jobwebsite, lijstte enkele jobs op die in 2017 en de jaren daarop in sneltempo zullen verdwijnen. Sommige helemaal, andere gedeeltelijk. Dit zijn de zeven jobs die bedreigd zijn: 

7. Journalist

De journalist wordt nog niet meteen vervangen door bots, maar doordat kranten alsmaar meer in moeilijkheden komen door dalende advertentie-inkomsten en lagere verkoop, zijn er ook minder vacatures voor journalisten. 

6. Klerenmaker

Het gedrag van de consument is veranderd: we kopen liever nieuwe kleren dan oude te laten herstellen. Dus blijft er voor een klerenmaker of naaister nog minder werk over. 

Naaister

Bron foto: Shutterstock

5. Juwelier

We kopen alsmaar meer online, ook juwelen. Er zullen dus alsmaar minder klassieke juweliers in het straatbeeld terug te vinden zijn.

4. Dj

Ook dj’s worden steeds zeldzamer. Radiozenders gebruiken alsmaar meer geautomatiseerde afspeellijsten om zo kosten te besparen.

Radio dj

Bron foto: Shutterstock

3. Meterlezer

Alsmaar meer meters houden nu zelf hun data bij, waardoor meterlezers steeds minder noodzakelijk worden.

2. Typist

De kenmerkende taken van een typist worden meer en meer opgenomen in het takenpakket van andere administratieve beroepen. Een typist pur sang verdwijnt dus op langere termijn. 

1. Postbode

Postbode
Bron foto: Shutterstock

De meest bedreigde job is die van de postbode. Niet verrassend, waar daar is al langer een neerwaartse evolutie aan de gang. Sinds de komst van e-mail en sms, versturen we gewoonweg minder brieven. Bovendien is er ook alsmaar meer automatisatie binnen de sector, zoals onder andere het sorteren van pakjes. Tegen 2024 zullen er 28% minder mensen in de sector tewerkgesteld worden.

Welke jobs zie jij nog verdwijnen in de toekomst? Wij gokken alvast de kassierster!