De acht grootste tech-bedrijven hebben het gehad met de spionagepraktijken van de NSA. AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter & Yahoo hebben een brief ondertekend die gericht is aan de Amerikaanse president Obama. Ze willen dat de overheid iets doet aan de afluisterpraktijken.

Tijd voor verandering

„We verstaan dat overheden hun burgers willen beschermen. Maar na de onthullingen van deze zomer denken wij dat overheden in de hele wereld hun digitale spionagepraktijken moeten herbekijken. Het is tijd voor verandering. De wetgeving rond spionage moet worden hervormd,” schrijven de bedrijven. 

Bedreiging voor bedrijven

De technologie-bedrijven voelen zich in het nauw gedreven. „Mensen gaan geen technologie gebruiken die ze niet vertrouwen. De overheden hebben dit vertrouwen onder druk gezet. Daarom moeten overheden nu helpen het te herstellen,” zegt Brad Smith van Microsoft.

„De onthullingen over de afluisterpraktijken hebben bewezen dat er nood is om nieuwe limieten te stellen aan overheden over de manieren waarop zij informatie verzamelen. Het is tijd voor verandering, de Amerikaanse overheid zou hier het voortouw in moeten nemen,” zegt Mark Zuckerberg van Facebook op de website.

Er gaan steeds meer stemmen op dat spionage enkel gebruikt mag worden voor specifieke cases zoals terrorisme, en voor andere wettige doeleinden.’

Hoe denk jij hierover?

Het volledige standpunt van de 8 grootste techbedrijven kan je lezen op de website ‚Reform Government Surveillance’.

Jillian C. York 

Op 25 februari komt de Amerikaanse activiste Jillian C. York (International Freedom of Expression) op Phare Conference in Gent de waarheid vertellen over de afluisterpraktijken van de NSA.

Benieuwd? Meer info op phareconference.be