8 Vreemde vragen die recruiters stellen om te weten wie jij echt bent

Pieter Van Huffel
Door Pieter Van Huffel Persoonlijk groeien
8 Vreemde vragen die recruiters stellen om te weten wie jij echt bent

Bron foto: Shutterstock

Wil je de beste kandidaat voor de job? Stel dan de juiste vragen. Soms zijn de vragen die jou het meeste vertellen over een persoon, diegene die het minst interessant lijken om uit te diepen. De volgende acht vragen geven meer inzicht over het karakter van een kandidaat.

Wat is jouw favoriete restaurant?

Je zou denken dat deze vraag heel weinig omvat, maar het net andersom. Eten is een heel belangrijk onderdeel in onze cultuur en dus de manier waarop je eet of wat je allemaal eet, kan perfect aansluiten bij de kernwaarden van een onderneming.

Wat ben jij als dier op spiritueel niveau?

Met deze vraag, zoek je eigenlijk naar de verbeelding van de kandidaat. Is hij/zij creatief genoeg om op deze vraag te antwoorden? Het antwoord moet bij voorkeur goed aansluiten bij de jobfunctie.

Dus, wat is jouw verhaal?

Ook hier kijk je of de kandidaat een goede dosis creativiteit in zich heeft. Het is ook een goede methode om de kandidaat op zijn gemak te stellen en hem/haar niet te laten denken aan het juiste antwoord. Bij deze vraag is er geen juist/fout antwoord. Het antwoord zal alleen maar bepalen wat het karakter, de creativiteit en de verbeelding is van de kandidaat.

Vertel me een mop

Hier draait het om authenticiteit. Een sollicitant moet per definitie de perfecte antwoorden hebben en de juiste zaken uitstralen. Maar een werkgever zoekt ook naar authenticiteit bij zijn werknemers.

Wat zou je doen als je een olifant in je achtertuin vindt?

Het is niet de bedoeling om de kandidaat van zijn stuk te brengen, alleen draait het hier om inventiviteit. Door deze vraag te stellen, kijkt de interviewer naar het vermogen om snel een antwoord te kunnen bieden op een (ongewone) vraag.

Heb je ooit al gesport?

Mensen die sporten en dit doen in teamverband, zullen waarschijnlijk de voorkeur krijgen. Sporters weten wat het is om in team te werken, doelen te halen en ervoor te gaan. Personen met zo een mentaliteit zijn perfect voor ondernemingen binnen de start-upwereld.

Als je een eigen zaak zou starten, welk type van onderneming zou het dan zijn?

Hetzelfde type van onderneming opstarten als diegene waarvoor je gaat solliciteren, is geen goed antwoord. Dan vertel je alleen wat de interviewer zou willen horen, maar eigenlijk ook weer niet. Wie zo een antwoord geeft, getuigt van weinig creativiteit en dat zoeken bedrijven niet.

Het spijt me, maar ik denk niet dat jij de juiste kandidaat bent voor de job

Dit is geen vraag, maar eerder een statement. Het laat zien welke sollicitanten tot het uiterste gaan om zich toch te bewijzen en te laten zien dat hij/zij de juiste is. Sollicitanten die afhaken en beleefd weggaan geven geen goede indruk, ook al had de interviewer eerst wel een goede indruk.

Met dit statement denkt de interviewer een goede kandidaat te hebben, maar wil hij gewoon bevestiging. Sollicitanten, ga er dus voor!

Foto: Shutterstock