"Als de FBI de Apple-kwestie wint zullen tech-bedrijven de VS verlaten"

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
"Als de FBI de Apple-kwestie wint zullen tech-bedrijven de VS verlaten"

"Indien de FBI erin slaagt om Apple te dwingen om haar eigen iPhone-besturingssysteem te hacken, zullen de gevolgen voor de tech-industrie zeer groot zijn." Dat zegt Lavabit, een bedrijf dat hetzelfde lot onderging in 2013. Lavabit, een geëncrypteerde e-maildienst, dat door klokkenluider Edward Snowden fevent werd gebruikt, werd gedwongen om haar beveiligingssleutel te overhandigen aan de FBI.

"Impact voor techindustrie zal groot zijn"

Lavabit is een van de 40 bedrijven die Apple steunt in haar strijd met de FBI. "Als de FBI wint, dan zou de impact voor Apple (en de hele tech-industrie) wel eens zeer groot kunnen zijn," waarschuwt Lavabit.

"Apple-klanten zullen bijvoorbeeld geen iOS updates willen uitvoeren wegens een gebrek aan vertrouwen. Want een update zou wel eens een backdoor of malware kunnen bevatten. Daardoor zullen minder mensen automatisch een iOS-update installeren, en zullen iPhones over de hele wereld een pak minder veilig worden," aldus Lavabit. 

"Bedrijven zullen verhuizen naar buitenland"

Daarnaast zou het ook waarschijnlijk worden dat heel wat bedrijven hun activiteiten naar het buitenland verplaatsen. "Alleen op die manier kunnen ze voorkomen dat ze om de haverklap informatie moeten delen met overheidsdiensten," zegt Lavabit. 

De voorspellingen van Lavabit zijn geen fictie. Volgens TechCrunch hebben minstens 3 Amerikaanse bedrijven uit de encryptie-industrie al beslist om te verhuizen naar Europa. Zo ruilde het bedrijf Silent Circle de VS al in voor Zwitserland om aan de greep van veiligheidsdiensten te ontsnappen. Ook start-ups ProtonMail en Tutanota zouden hun activiteiten naar Europa hebben verhuisd omwille van de strengere privacy-wetgeving. Wordt vervolgd ....