De e-commerce gigant Amazon breidt haar activiteiten steeds verder uit. Dat merkte computer-gigant IBM onlangs nog in levende lijve. Zo haalde Amazon Web Services een cloud-computing contract binnen ten waarde van $600 miljoen dollar ten koste IBM.

Geen broekventjes meer

Na jaren beschouwd te worden als de cloud-computing leverancier voor kleine bedrijven en startups haalt Amazon Web Services (AWS) nu een grote slag thuis.

Met het monster-contract van $600 miljoen zal Amazon nu niemand minder dan het top-spionage agentschap van de VS, de CIA, van cloud-computing ondersteuning voorzien.

Van boekenwinkel naar technologie-gigant

Amazon begon haar activiteiten als een online boekverkoper, maar in de laatste jaren groeide het bedrijf verder uit als tablet-fabrikant en een video-aanbod en ook diensten zoals cloud-computing zijn een belangrijk deel van Amazon's core business geworden.

Zo heeft AWS $2 miljard in omzet gedraaid op een totaal van $60 miljard omzet voor Amazon. Analisten verwachten dat de door AWS gegenereerde omzet verder zal groeien tot $10 miljard in de komende jaren.

Protest

IBM, jarenlang dé gouden standaardop het vlak van computer services, zou nog druk aan het lobbyen zijn om de beslissing alsnog om te draaien. Zo diende IBM klacht in bij de Amerikaanse Government Accountability Office, waarop deze instantie besliste dat de CIA nog eens goed moet overwegen of ze het contract afsluit met Amazon.

Amazon, die vond dat dit unfaire praktijken zijn, diende vorige week dan weer klacht in bij de Amerikaanse Rechtbank voor ‘Federal Claims’ en eist dat de deal zou doorgaan zoals eerst afgesproken. 

Het valt dus nog af te wachten wie alsnog het contract zal gaan binnenhalen. Al zeggen insiders dat de kans groot is dat Amazon toch haar slag zal thuishalen.

"Amazon heeft in elk technisch aspect een beter resultaat neergezet dan IBM, een van de meest gesofistikeerde IT bedrijven ter wereld," zegt Carlos Kirjner, analist bij Bernstein Research. 

Amazon breekt businessmodel verder open

Het feit dat Amazon ook in de IT-diensten sector potten breekt en haar businessmodel verder vertakt toont de transitie van de e-commerce gigant van een online retailer naar een technologie & diensten-provider voor grote bedrijven & overheidsinstanties.

Het nieuws rond het CIA-contract vertaalde zich ook in een gunstige beurskoers van Amazon ten nadele van andere cloud-computing concurrenten.

Cloud-Computing

AWS biedt sinds 2006 de mogelijkheid voor bedrijven om computers te huren voor hosting, opslag en andere diensten. Hierdoor hoeft een bedrijf niet zelf een datacenter te gaan bouwen.

Met deze dienst heeft Amazon al klanten van het kaliber zoals NASA, Samsung, Pfizer & PBS. Binnenkort zal het in alle waarschijnlijkheid ook de CIA in dat lijstje kunnen toevoegen.​

Google