Android nog altijd populair doelwit voor cybercriminelen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Android nog altijd populair doelwit voor cybercriminelen

Een recent onderzoek van SophosLabs heeft uitgewezen dat Potentially Unwanted Applications-malware (PUA’s) voor Windows, Mac en Android zich vooral richt op Android-toestellen. PUA's zijn programma’s die bijvoorbeeld adware bevatten en ongewenste toolbars installeren. Cybercriminelen misbruiken ze graag om zo voorbij beveiligingssystemen te glippen en toegang te verkrijgen tot de Android- en Mac-apparatuur. Windows blijft nog altijd het besturingssysteem waarop criminelen zich richten, maar de ‘grimmigheid’ tegen Android is evident.

“Hoe opener het systeem, des te gevoeliger het is voor malware”, stelt Lars Putteneers, Security Advisor bij Sophos. “Malware-schrijvers zien PUA’s als een perfecte manier om securitysystemen te omzeilen en hetzelfde doel te bereiken als met andere malware: geld verdienen.”

In Sophos’ malware forecast die eerder dit jaar verscheen, ontdekten onderzoekers malware die speciaal voor Android-toestellen is ontworpen. Hierbij werden in 2016 meer dan 8.500.000 verdachte Android-applicaties verwerkt. Meer dan de helft was óf malware óf PUA’s (waaronder ook adware). Van de grootste tien malware-families die zich op Android richtten, is Andr/PornClk de grootste (20%).

En nu? 

Ook al blijft Android-beveiliging een heet hangijzer, toch zijn er genoeg maatregelen die je kunt ondernemen om je te beveiligen:

  • Gebruik Google Play
  • Overweeg een Android anti-virusoplossing
  • Vermijd apps met een slechte reputatie
  • Patch vroegtijdig en patch zo vaak mogelijk
  • Mac-gebruiker? Gebruik een real-time anti-virusoplossing te gebruiken of de security-oplossing van Apple zelf

Hetzelfde advies geldt voor malware en PUA’s die zich op Windows richten. Patchen is een voorwaarde maar wees voorzichtig met (het openen van) bijlagen en links die via Outlook binnenkomen.