Anonymous hacker krijgt mogelijk zwaardere straf dan verkrachters

Alexander Maertens
Door Alexander Maertens Innoveren
Anonymous hacker krijgt mogelijk zwaardere straf dan verkrachters

In 2012 werd een minderjarig meisje in Ohio 6 uur lang verkracht en mishandeld door twee atleten van haar school. De directie probeerde het incident te verbergen, maar faalde toen een Anonymous hacker zijn pijlen op hen richtte. Hij riskeert nu 10 jaar in de gevangenis, terwijl de verkrachters 1 en 2 jaar cel kregen.

 

Patriotische Amerikaan komt op voor onderdrukten

Deric Lostutter, tot nu bekend onder zijn hacker-alias “KY Anonymous” en naar eigen zeggen een ware patriot, kwam in contact met Anonymous nadat hij de documentaire “We are Legion” had gezien. Hij bedacht hoe hij zelf altijd het gevoel had dat de overheid moest verantwoordelijk gesteld worden voor eigen daden en transparanter moet worden. Anonymous ondernam actie en hij wilde er deel van uitmaken.

Eind 2012 kreeg hij via een vriendin foto’s en social media berichten doorgestuurd. Deze gingen allemaal over één nacht in Steubenville, Ohio. 12 augustus 2012 werd een 16-jarig meisje 6 uur lang mishandeld en verkracht door twee atleten uit haar eigen school. De hele nacht lang werden er honderden social media berichten en SMS’en verstuurd met foto’s van het meisje die van het ene feestje naar het andere werd meegesleurd. Om uiteindelijk te eindigen in de kelder van de twee atleten.

De school probeerde de uitval te beperken ter bescherming van de atleten en ook de lokale politie trad niet op. (Inderdaad, het lijkt regelrecht uit een tienerdrama te komen) Daarom besliste Lostutter om het befaamde Guy Fawkes masker aan te trekken en de locale bevolking onder druk te zetten. Hij creëerde een website met alle tweets, berichten en foto’s. Hij publiceerde ook een filmpje waarin hij achter het masker dreigt om de namen en persoonlijke gegevens van alle betrokkenen online te zetten. Tenzij de daders zich publiekelijk excuseerden bij het meisje.:

Uiteindelijk gaf de politie gevolg aan de gebeurtenissen. De daders werden opgepakt en in maart veroordeeld tot 1 jaar cel voor de ene, twee jaar voor de andere omdat hij de foto’s nam.

FBI valt binnen bij Deric Lostutter en pakt hem hardhandig op

De FBI wilde hem onderzoeken omdat iemand de fansite van het football-team (van die twee atleten) gehacked had en er het Anonymous-filmpje van Lostutter had gepost. Ondanks het feit dat hacker Batcat publiekelijk had verklaard dat hij de dader was, wilde de FBI toch even kijken.

“Even kijken” is echter te zacht uitgedrukt. Denkend dat de man aan de deur een leverancier was, opende Lostutter de deur. Vervolgens drongen 12 leden van het SWAT-team met geladen wapens zijn woning binnen. Hij werd gehandboeid en naar buiten gebracht. Vrijwel alle toestellen in zijn huis nam de FBI mee.

Nu zit hij nog steeds opgesloten en wanneer veroordeeld, krijgt hij een celstraf van maar liefst 10 jaar onder de “Computer Fraud and Abuse Act”. Het enige wat hij gedaan heeft, is op een vredevolle manier optreden waar de politie het niet deed. Leg dit dan even naast de 1 en 2 jaar cel die de werkelijke criminelen in dit verhaal mogen uitzitten in een jeugdgevangenis.

Momenteel loopt er een crowdfunding project om geld in te zamelen voor de verdediging van Deric Lostutter.

PS

Ik heb ervoor gekozen om over deze situatie te schrijven omdat het in de media wat minder aandacht krijgt. Er is zich momenteel echter nog een gelijkaardig verhaal aan het uitrollen. Een andere "whistleblower" bracht namelijk aan het licht dat de National Security Agency (NSA) in de Verenigde Staten data verzamelt van 8 grote tech bedrijven. Ook hij riskeert zware straffen. Al hebben zijn daden globaal meer impact. Er komen wereldwijd heel veel reacties op deze inbreuk op de privacy door de NSA.

Bloovi publiceerde hier bij de eerste geruchten al een artikel over.