Apple CEO Tim Cook was de slechtst betaalde Apple executive in 2015

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Apple CEO Tim Cook was de slechtst betaalde Apple executive in 2015

Het jaarloon van Apple CEO Tim Cook steeg het voorbije jaar met 11,5 procent naar 10,3 miljoen dollar. Daarmee is Cook de slechtst betaalde Apple executive van 2015. Nochtans steeg de verkoop voor de technologiegigant met 28 procent en ging de winstmarge er met 35 procent op vooruit. 

Andere executives verdienden pak meer

Het is opmerkelijk nieuws dat de CEO Tim Cook een pak minder verdiende dan andere executives bij Apple. Zo steeg het loon van CFO Luca Maestri met maar liefst 81 procent in 2015. Hij verdiende 25,3 miljoen dollar. Angela Ahrendts, aan het hoofd van Apple retail, verdiende het meest met een totaal jaarsalaris van 25,8 miljoen dollar. 

2015: Goed jaar voor Apple

Nochtans was 2015 geen slecht jaar voor Apple. Zo ging het de technologiegigant voor de wind in China. Het verdubbelde de verkoop ten opzichte met het jaar daarvoor en ook de iPhone zorgde voor een recordverkoop. Eind 2015 gingen de aandelen echter onderuit en draaiden ze - voor het eerst sinds de beurscrisis van 2008 - uit op een jaarverlies.

3,1 miljoen aandelen

Toch moet het loon van Cook met een korreltje zout genomen worden. Zo heeft Tim Cook een gigantische hoeveelheid Apple-aandelen in bezit. 3,1 miljoen aandelen om precies te zijn. Met een koers die momenteel schommelt rond de 100 dollar per aandeel bezig hij een som van ongeveer 300 miljoen dollar. 

Het aandelenkoers van Apple dook vorige week voor het eerst sinds 5 maanden onder de grens van 100 dollar. Vermoedelijk komt dat omdat Apple de productie van de iPhone 6S teruggeschroefd zou hebben. Daarnaast is ook de bijgestelde groeiverwachting voor de Chinese economie een domper op de feestvreugde bij Apple.

Bron: Reuters