'Apple heeft voor miljarden belastingen ontweken in VS'

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
'Apple heeft voor miljarden belastingen ontweken in VS'

Apple, de Amerikaanse technologiereus uit Californië, heeft aan de hand van complexe financiële constructies miljarden belastingen ontweken in de VS. Dat staat te lezen in een rapport van een parlementaire onderzoekscommissie.

‘De Heilige graal van belastingontwijking’

"Apple stelde zich niet tevreden met het verplaatsen van inkomsten naar buitenlandse belastingparadijzen", voegt de Democratische senator Carl Levin, de voorzitter van de onderzoekscommissie, toe. "Het ging op zoek naar de heilige graal van de belastingontwijking." Wettelijk blijkt dat Apple niets doet wat tegen de wet indruist. 

Zo belichtte dezelfde onderzoekscommissie al vergelijkbare praktijken van technologiebedrijven Microsoft & HP. Nu blijkt dat ook Apple schuldig is aan deze praktijken. Apple heeft waardevolle intellectuele eigendommen naar buitenlandse filialen getransfereerd met als doel een zeer laag belastingtarief te betalen.

Apple Operations International

Om belastingen te kunnen ontduiken richtte Apple een holdingmaatschappij op voor buitenlandse filialen, nl. het bedrijf Apple Operations International. “Het bedrijf heeft geen werknemers en ook geen fysieke aanwezigheid”, toch slaagde Apple erin om via deze holding, “dankzij gaten in de Amerikaanse & Ierse fiscale regelgeving, om geen belastingen te moeten betalen op meer dan 30 miljard dollar aan inkomsten,” zegt Levin nog.
 

“Apple zou zich beter het hoofd breken over vernieuwende producten en diensten”

“Het belangrijkste deel van de creatieve energie van Apple zou moeten gaan naar vernieuwende producten en diensten, en niet naar de fiscale afdeling", zegt commissielid John McCain nog.

Tim Cook: Apple doet niets onwettelijk

Apple-topman Tim Cook moet vandaag voor de Senaat verschijnen om deze praktijken nader toe te lichten. Cook reageerde al eerder op de aantijgingen: hij liet weten dat “Apple zich aan de wet houdt en ook aan de geest van de wet. We betalen alle nodige belastingen in de Verenigde Staten & in het buitenland.” Cook benadrukte wel dat er nood is aan een hervorming van de belastingwetgeving.