Apple rijgt de records aan elkaar. Maar in China duikt een formidabele concurrent op

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Apple rijgt de records aan elkaar. Maar in China duikt een formidabele concurrent op

bron: Xiaomi founder Lei Jun staat bekend als de Steve Jobs van China. 

Xiaomi blijft het nieuws beheersen met indrukwekkende cijfers. Bij de lancering van haar nieuwste toestel gisteren, de Mi Note, was de volledige voorraad in amper drie minuten uitverkocht. Xiaomi mikt dit jaar op 100 miljoen verkochte toestellen - vorig jaar waren dat er nog 61,1 miljoen. Daarmee is de Chinese smartphone bouwer de derde grootste smartphone producent na Samsung & Apple. 

Groter dan Uber

Xiaomi is intussen de derde grootste smartphonebouwer ter wereld (na Apple & Samsung) en boekte in 2014 een omzet van 12 miljard dollar. Xiaomi is intussen bekend als het 'Apple van China' en is met een geschatte waarde van 45 miljard dollar al groter dan Uber - dat kort hiervoor bekendstond als de snelste groeier in de technologie industrie

Betere Specs dan de iPhone 6

Qua design lijkt Xiaomi haar mosterd te halen bij Apple. Zo opteert het Chinese bedrijf ook voor een strak en simpel design dat lijkt weggelopen uit de Apple Store. "Pure diefstal," noemde Apple's designer Jony Ive het onlangs. Toch blijkt de Mi Note over betere hardware te beschikken dan Apple's paradepaardje de iPhone 6. 

De Xiaomi Mi Note heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, bevat 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 801-chipset. De toestellen zijn beschikbaar met 16GB of 64GB intern geheugen en de camera op de achterkant schiet foto's in een resolutie van 13 megapixels. 

Het succes van Xiaomi is slecht nieuws voor Apple. Zo is het al langer bekend dat de computerreus uit Californië naar China kijkt als dé groeimarkt voor haar (toekomstige) gadgets. Apple verkocht vorig jaar immers meer iPhones in China dan in de Amerikaanse markt.

Bovendien zijn de toestellen van Xiaomi ook een pak goedkoper dan de iPhone 6. De Mi Note kost immers zo'n 350 euro, de iPhone 6 kost bijna de helft meer. Voorlopig blijft Xiaomi enkel actief op de Chinese markt. Binnen de drie jaar wil het echter uitbreiden naar Westerse markten.