Deze reportage toont dat onze privacy eigenlijk een grote illusie is:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze reportage toont dat onze privacy eigenlijk een grote illusie is:

foto: shutterstock.com

Wie het privacydebat in de Verenigde Staten volgt is er waarschijnlijk van op de hoogte. De FBI wil toegang krijgen tot iPhones van criminelen. Maar Apple claimt geen data te kunnen vrijgeven zonder de beveiliging van haar mobiele besturingssysteem te kraken. Het debat lijkt echter irrelevant. Zeker als je onderstaande reportage van VICE bekijkt. De veiligheidsdiensten lijken tot veel meer in staat dan ze eigenlijk laten uitschijnen...

Nieuwsagentschap VICE ging eind vorig jaar een kijkje nemen op de MILIPOL State Security Expo; een evenement in Parijs waar landen technologie kunnen kopen die hen in staat stelt om op grote schaal telefoongesprekken te onderscheppen, berichten te lezen en datapakketten op te snorren. 

"Onze technologie kan op grote schaal telefoongesprekken intercepteren en opnemen. Het is logisch dat er ook veel gesprekken opgenomen worden die niet relevant zijn. Maar je kan nooit weten wie een terrorist is en wie niet," zegt een exposant. 

Als je bekijkt wat mogelijk is, zou je je kunnen afvragen waar het debat tussen Apple en de FBI eigenlijk nog over gaat. Uit een reportage van VICE blijkt overigens dat in het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Israel en Zuid-Amerika al technologie wordt ingezet dat telefoongegevens op grote schaal analyseert. Een bijkomend feit: de technologie is ook op de Chinese zwarte markt te koop. Waardoor deze voor zo goed als iedereen beschikbaar wordt. 

bron: VICE