BELGEN IN HET BUITENLAND: Guy Gelaude werkt bij Google Dublin

Alexander Maertens
Door Alexander Maertens Movers & Shakers
BELGEN IN HET BUITENLAND: Guy Gelaude werkt bij Google Dublin

In "Belgen in het Buitenland" gaan we regelmatig iemand interviewen die een unieke job heeft in het buitenland. We starten met Guy Gelaude, werkzaam bij Google in Dublin...

Je werkt bij Google in Dublin, sinds wanneer en hoe ben je daar terecht gekomen? Wat heeft je geïnspireerd?

Ik werk sinds een 1,5 jaar voor Google en heb altijd al een sterke interesse gehad in online. Hoe ik bij Google terecht gekomen ben is best wel een leuke anekdote. Toen Google Wave gelaunched werd, kon je enkel maar met Google Wave aan de slag na een invite, en die invite moest je dan weer aanvragen. Ik wou zo een invite bemachtigen en besloot dan ook om mijn aanvraag zo sterk mogelijk te motiveren.. met vrucht, ik kreeg niet enkel de invite maar ook een aanvraag om te solliciteren voor één van de functies in Dublin. Zo gezegd, zo gedaan en vooraleer ik het wist, ging ik aan de slag in de Europese hoofdzetel van Google.

Wat houdt je job in?

Als Account Manager voor Google werk je samen met bedrijven in een specifieke industrie. Ik sta hen bij met trends en inzichten en ontwikkel samen met hen een online strategie. De klant maakt hierbij gebruik van onze gratis tools en advertentiemogelijkheden zoals Google Adwords.

Wat maakt werken voor Google zo leuk?

Werken voor Google is werken voor een innovatief bedrijf in een steeds wijzigende markt. Je beweegt je in een internationaal bedrijf, waar je samen met je collega's gestimuleerd wordt om net die "extra mile" te gaan. Resultaat een bruisende jonge omgeving, die net dat extraatje geeft, en net dat.. maakt Google voor mij een leuk bedrijf.

We horen niet zoveel over de minpunten van Google vanuit het standpunt als medewerker. Ervaar jij er?

Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn voor- en nadelen. Ik vermoed dat voor sommigen de continu wijzigende omgeving, wat typisch is aan de online markt, een struikelblok kan zijn. Het continu veranderen van de markt dwingt je om voortdurend up to date zijn.. maar laat nu dat net het aspect zijn die mij het meeste aantrekt.

Raak je makkelijk geïntegreerd in Dublin? Kan je iets meer over het wonen en werken in deze stad vertellen?

De integratie liep behoorlijk vlot in Dublin. Vanaf de start heb ik geprobeerd om een mooi evenwicht te vinden tussen werk en privé. Concreet betekent dit dat ik gekozen heb om in de groene rand van Dublin te wonen, dit tussen de Wicklow Mountains en de zee. In het weekend geniet ik van een goede rugby match in de pub, een spelletje golf (wat hier ongelofelijk democratisch is) of een motortrip doorheen de heuvels. En gezien je via het openbaar vervoer (Dart- een bovengrondse metro en/of taxi) in no time in het centrum zit, staat een avondje uitgaan regelmatig op het programma.

Wat is het grootste verschil tussen werken in België en werken in Dublin?

Dat is voor mij een moeilijke, gezien ik voor een atypisch bedrijf werk en het mijn eerste buitenlandse ervaring is.. maar het grootste verschil volgens mij is dat doordat je in een zeer internationale omgeving werkt, veel van je collega's ook de mensen zijn waar je het vaakst mee optrekt. Je zit tenslotte allemaal in de zelfde situatie.. "strangers in Dublin".

In het buitenland werken heeft niet enkel invloed op je professionele leven, maar ook op je privé. Kan je hier iets meer over vertellen?

Verhuizen naar het buitenland had een grote impact op mijn privéleven. Starten in Dublin was niet enkel ingrijpend voor mij,
maar ook voor mijn vrouw. Na veel overleg hadden we samen besloten om in dit avontuur te duiken, maar dat betekende voor haar de opzeg van haar toenmalige job en de zoektocht naar een waardig alternatief. Gelukkig heb je als Belg het voordeel, dat meertaligheid in onze genen zit. Een mooi alternatief bleef niet lang en uit, en binnen de maand kon ze starten voor Salesforce.com, een bedrijf gespecialiseerd in cloudcomputing. De enige eis die ze me gesteld heeft vooraleer we aan dit avontuur begonnen, was trouwen.. dat heb ik dan ook met veel plezier gedaan.

Wat zijn je toekomstplannen? Ben je van plan om nog terug te keren naar België?

We genieten met volle teugen van dit avontuur, maar zijn er ondertussen toch achter gekomen dat ons hart in België ligt. Wanneer we terugkeren is nog niet duidelijk, maar na nog wat omzwervingen zal België ons eindstation worden.

Heb je tenslotte nog advies voor onze lezers die ook overwegen de grens over te steken?

Doen! Veel te weinig Belgen kiezen voor een buitenlandse werkervaring, wat zonde is. Als ik kijk wat ik in die korte periode zowel professioneel als persoonlijk opgestoken heb, dan durf ik gerust stellen dat dit op het parcours moet liggen van elke "young professional".

Stay tuned voor meer Belgen in het Buitenland...

--  --

Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi