België heeft echte leiders te kort - onderzoek

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
België heeft echte leiders te kort - onderzoek

Een maand geleden kwamen we in gesprek met Frank Van Massenhove. Onder zijn leiding werd de FOD Sociale Zekerheid omgevormd tot een voorbeeldorganisatie waar ook veel privébedrijven inspiratie in zoeken en vinden. Hij predikt dat België te weinig échte leiders heeft, voor ons hét signaal om dat eens te onderzoeken of zijn stelling steek houdt.

Op de tweede dag van WebTomorrow brengt hij een keynote sessie over wat echt leiderschap moet zijn. Daarin breekt hij graag heilige huisjes af en gaat graag tegen de stroom in. Hij vertelt zijn visie en deelt zijn ervaring hoe hij mensen motiveert en boven zichzelf doet uitstijgen. Hij ziet zichzelf niet als dé manager die alle touwtjes in handen moet hebben, maar wel de leider die zo goed mogelijk faciliteert zodat zijn mensen tot goede beslissingen komen. (Bekijk hier zijn sessie)

Geef ons AUB een leider!

Op Bloovi liep de afgelopen twee weken een onderzoek waarbij de vraag werd gesteld wat hun verwachtingen en ervaringen zijn bij een manager of leider. Deze straffe resultaten kwamen naar boven:

 • 70% van de ondervraagden vinden dat een manager ook een goede leider moet zijn
 • 80% vindt de vaardigheden van het uitvoerende werk ondergeschikt aan de management skills van de leidinggevenden
 • 85% van de ondervraagden heeft vooral nood aan leiders die hen motiveren


Dit missen we het meest bij leidinggevenden mensen

Gek genoeg zijn onze managers slecht in… management. Toch wel opmerkelijke bevinding te noemen. Daarnaast is het gebrek aan luisteren naar input en empathie een groot gemis bij onze leidinggevenden.

We verwachten vooral dat onze leidinggevenden inspiratie kan geven. Mensen willen dat hun leidinggevenden zorgt voor een goede structuur waar mensen zichzelf kunnen verbeteren. Ideaal gezien is een manager een échte leider die mensen motiveert én inspireert die bovendien de nodige vrijheid geeft zodat mensen kunnen experimenteren.

 

Dit is wat mensen van een leidinggevende verwachten

 1. Mensen motiveren en inspireren
 2. Mensen leren kennen en hen op hun sterktes laten werken
 3. Een structuur samenstellen die goed werkt
 4. Anderen inspireren om boven zichzelf te stijgen.
 5. Een duidelijke visie uitdragen, consequent zijn en mensen laten groeien
 6. Vertrouwen geven en mensen stimuleren in de richting van de missie, visie en bedrijfscultuur
 7. Voorbeeldgedrag en beslissingen durven nemen
 8. Vrijheid geven om te innoveren
 9. Iedereen gelijkwaardig behandelen
 10. Expertise hebben over details

Voor managers die zich dus afvragen of ze goed bezig zijn is het aan hen om zichzelf punten te geven op deze eigenschappen. Sommige eigenschappen kan je snel aannemen: iedereen gelijk behandelen, de visie van het bedrijf uitdragen en consequent zijn. Andere eigenschappen zijn moeilijker om ‘zomaar’ op te nemen: Mensen motiveren, inspireren, vertrouwen en vrijheid geven.

Niet iedere leidinggevenden kan mensen inspireren en wie er moeite mee heeft moet dit misschien niet forceren.We zijn namelijk niet allemaal Steve Jobs. Mensen inspireren is een kunst. Bovendien is niets zo pijnlijk als een slechte inspirator. Leidinggevenden die niet goed zijn in inspireren moeten daarvoor niet panikeren. Als mensen een goede structuur krijgen waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen en de vrijheid krijgen om te innoveren zijn we al aardig op weg.

Frank deelt zijn expertise in deze materie. Hij wordt aanzien als een van de grootste inspirators in België in zijn vak.  Kom naar WebTomorrow en mis deze boeiende talk niet. Bovendien kan je nog profiteren van de laatste 170 super early bird tickets met 100 euro korting.