Foto: Vlnr: Peter Quaghebeur (Standaard Uitgeverij), Alexis Dragonetti (Ballon Media) en Jurgen Willems (Crius).

Standaard Uitgeverij en Ballon Media slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een digitaal platform voor strips: e-Strips. Samen met technologiepartner Crius en met de ondersteuning van iMinds Mix wordt er een innoverend en tegelijk uniek stripplatform gecreëerd.

Alle strips digitaal

De bedoeling van het e-Strips-project? We willen één plaats aanbieden waar de lezers alle strips, zowel de recente als de oudere titels, digitaal kunnen vinden. Zelfs de reeksen die vandaag niet meer in de winkel te vinden zijn, maar die onlosmakelijk deel uit maken van onze stripcultuur. Het doel is om één centraal platform te ontwikkelen met innovatieve tools voor de digitalisering en de verrijking van stripboeken. Verschillende generaties van lezers zullen op deze manier getrakteerd worden op een unieke en aangepaste leeservaring.

België heeft een rijke traditie in de stripwereld. Vroeger zorgden de kranten voor een dagelijks rendez-vous met de vele stripfiguren. Vandaag zijn alle stripuitgevers op zoek naar nieuwe wegen om de vele lezers te bereiken. Het aantal digitale lezers neemt immers toe, net als het aantal buitenlandse initiatieven. Als grootste uitgeverijen zien we het als onze verantwoordelijkheid om hier het voortouw in te nemen: te streven naar één standaard voor de sector, die bepaald is door ons en niet door Sillicon Valley of Bejing.

Platform wordt opengesteld voor alle uitgevers

Omdat de toekomst van de Belgische strip ons allemaal aanbelangt, bundelden Ballon Media en Standaard Uitgeverij hun krachten om strips, als deel van het Belgische culturele erfgoed, ook in het digitale universum een unieke plek te bieden. Eenmaal dit platform up and running is, zal het opengesteld worden voor alle uitgevers.
Samen staan we sterk.

Met e-Strips willen we middelen ontwikkelen waarmee stripuitgevers zelf de tools in handen hebben om hun producten online te krijgen: digitale distributie, digitale verrijking, maatwerk op basis van de unieke wensen van de consument, de auteur én het product. Voor het technologische luik van e-Strips werken we samen met Crius. Samen hebben we de ambitie om op een kostenefficiënte manier de nieuwe digitale strip van de toekomst te creëren binnen de context van een leefbaar businessmodel. Dit project creëert de opportuniteit om gecentraliseerd de digitale verkoop van strips op de rails te zetten. Op die manier kunnen we gaan innoveren en verder gaan dan de huidige bestaande digitale leeservaring.

Samenwerking met iMinds Mix

Samen staan we sterk. Echte vernieuwing vraagt een nieuwe blik. Daarom werken we samen met  iMinds MiX, het Media Innovatie Centrum. Zij zullen de invulling van het e-Strips platform begeleiden in samenwerking met verschillende universiteiten en testgebruikers. Wat is het marktpotentieel, wat zijn de technische vereisten van de verschillende doelgroepen en hoe groot is de bereidheid tot betalen voor deze nieuwe diensten?

Samen staan we sterk. Daar geloven we rotsvast in. De combinatie van de verschillende partners zorgt ervoor dat het project breder en dieper uitgewerkt wordt. Dit vraagt tijd en geduld, maar tegen de boekenbeurs van 2014 hopen we te kunnen uitpakken met de eerste resultaten van wat een vruchtbare samenwerking belooft te worden.

Meer info