Belgische start-up PickMeUp gaat concurrentie aan met Uber

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Belgische start-up PickMeUp gaat concurrentie aan met Uber

Eind vorig jaar werd PickMeUp, een smartphone-app waarmee je met één druk op de knop een taxi kan bestellen, gelanceerd in Antwerpen en Gent. Vandaag komt daar ook Brussel bij. Hiermee gaat de app rechtstreeks de concurrentie aan met Uber dat ook in de hoofdstad actief is. De start-up uit Gent haalde intussen ook een investering op van 500.000 euro om haar groei in de Benelux te versnellen.

Perfect legaal

De app, ontwikkeld door 2 jonge ondernemers uit Gent, verenigt kleine taxibedrijven en zelfstandige taxichauffeurs in 1 netwerk. PickMeUp werkt samen met reeds bestaande officiële taxibedrijven (anders dan ridesharing-app Uber). 

PickMeUp omschrijft zichzelf als "een sympathiek alternatief voor Uber". Door het feit dat PickMeUp samen werkt met bestaande taxibedrijven is de app legaal en voldoet ze aan de sociale en fiscale wetten. (nvdr: Uber is momenteel nog illegaal, maar zou vanaf 2016 legaal worden in Brussel.)

Hoe werkt het? 

Het principe van de app is simpel: in één klik bestel je een taxi. Eenmaal je dat gedaan hebt, kan je via realtime location zien waar de dichtstbijzijnde taxi’s zich bevinden.

Zodra je op de knop drukt en een taxi jouw verzoek accepteert, weet je binnen hoeveel minuten de taxi bij jou zal staan, met welke wagen je wordt opgehaald en hoe jouw chauffeur eruitziet. Maar je kan hem ook via de app bellen voor als je plannen zouden veranderd zijn, je kan de taxichauffeur markeren als favoriet zodat hij de volgende keer jouw taxiverzoek als eerste ontvangt, en je kan hem zelfs beoordelen. Betalen kan zowel cash als met kredietkaart.

De eerste geluiden uit de taxisector zijn positief: 

“het is fijn dat er eindelijk een gebruiksvriendelijke en legale app is waarmee mensen op een gemakkelijke manier een taxi kunnen bestellen. Voor mij is de applicatie een groot geschenk: het zorgt dat ik meer klanten heb, zonder dat ik moet rondrijden om klanten te zoeken.”

Groeiend marktaandeel in taxisector

Een aantal jaar geleden kwamen Nelson Dheedene (24) en Olivier de Clercq (24) op het idee om een eenvoudige app te ontwikkelen om een taxi te bestellen.

Sinds de app eind 2014 werd gelanceerd in Antwerpen en Gent, sloten al snel meer dan 250 chauffeurs zich aan bij het PickMeUp-netwerk. Doordat ze tijdens de feestdagen lanceerden, was de app van meet af aan een groot succes: op oudejaarsavond was er tussen 18:00 en 06:00 elke minuut een persoon die een taxi zocht.

Ondertussen heeft PickMeUp 25% aandeel in Antwerpen en Gent, en in Brussel konden Nelson en Olivier het aantal taxichauffeurs dat zich wenste aan te sluiten amper bijhouden.

PickMeUp haalde 500.000 euro op

In Brussel zijn tot op vandaag al meer dan 300 taxichauffeurs aangesloten. Het gaat hard voor de twee twintigers: de eerste kapitaalronde is succesvol afgerond waardoor er meer dan 500.000 euro klaarstaat voor de verdere uitrol in de Benelux. Onder andere kunstenaar Wim Delvoye investeerde in PickMeUp. Daarnaast is ook een investeerder uit Koeweit ingestapt, die zal helpen met de uitrol in het Midden-Oosten.

De Vlaamse app is ondertussen ook beschikbaar in het Engels en het Frans, en kan je gratis downloaden in de AppStore en via Google Play.