Ben ik verslaafd aan mijn smartphone?

Lisa Leysen
Door Lisa Leysen e-Lifestyle
Ben ik verslaafd aan mijn smartphone?

Gedurende een maand ruil ik mijn iPhone in voor een Nokia 3310. Ik ben verslingerd aan mijn iPhone 3GS –de 3310 onder de iPhones- maar wil even terug naar de tijd zonder mobiel internet en technologische snufjes. Geen mobiel internet meer, ik mag wel nog maximum een uur per dag op sociale media en bezig zijn met e-mails. Als werkzoekende zijn dit toch wel onmisbare tools, en staat volledig schrappen van sociale media niet op de agenda. Als je denkt ”Oh, zo kan ik het ook,” doe het dan maar en hou me op de hoogte.Dit is een overzicht van mijn bevindingen in week 3. Hier kan je mijn verslag lezen van week 1 & Week 2.

Dag 15: Vandaag heb ik bijna geen enkele sms gehad. Sommigen zullen dat vast zielig vinden, ik vind het persoonlijk bijzonder rustgevend. Niet constant gestoord worden, dat heeft ook zijn charme.

Dag 16: Ik ging winkelen in Kortrijk met als doel een nieuw kleedje te kopen. Ik zal niet zeggen dat ik een nieuw kleedje nodig heb, want dat is niet zo. Ik heb er namelijk al genoeg. Wanneer ik alleen aan het shoppen ben en ik twijfel over een kledingstuk, dan durf ik wel eens de mening van mijn vrienden of lief te vragen. Dan stuur ik ze een foto en vraag ik hun mening. In dit geval is dat onmogelijk, en het via sms beschrijven is ook maar nutteloos. Ik hou me aan de deal die ik met mezelf gesloten heb: bij twijfel, niet kopen. De dames (en heren) van Flair en andere lifestylemagazines zullen waarschijnlijk zeggen dat ik een goeie beslissing heb genomen.

Dag 17: Opnieuw een sollicitatiegesprek. Wie mijn avonturen van week 1 gelezen heeft, weet dat ik even mijn iPhone heb gebruikt om mijn weg te vinden naar een mogelijke werkgever. Dit keer ligt het kantoor vlak bij het station en heb ik mijn iPhone niet boven gehaald.

Dag 19: Het is heel vervelend om leuke mensen terug te zien na lange tijd en geen foto te kunnen nemen. Ik kan het moment wel koesteren in mijn hoofd en in mijn hart. Zo zal ik het nooit meer vergeten, tot ik op een dag dement ben.

Dag 20: De Rock Top 100 is op de radio! Ik hoor je denken: “Ja, wat heeft dat met je gsm te maken?” Wanneer er zo´n speciale radio-uitzendingen zijn dan horen daar altijd van die leuke –doch onnozele- spelletjes bij. “Sms de naam van de artiest naar **** en win een fantastische prijs!” Omdat ik een Nokia 3310 heb, ben ik al op voorhand verloren. Ik kan voor geen meter met dat onding typen! Ik wist het antwoord op de vraag maar was veel te traag. Het is oneerlijk, met een touch screen gaat alles veel sneller.  Daarna ben ik als troost voor mijn nederlaag met een vriendin ijs gaan eten en hebben we genoten van de zon.

Dag 21: Ik ben een tentoonstelling mogen gaan bezoeken in de Senaat. Een leuke ervaring die ik tot mijn grote frustratie weeral niet op beeld kon vastleggen. Gelukkig waren er andere mensen met een smartphone die de leuke herinnering later naar mij doorgestuurd hebben.

Dag 22: Ket get. Voor degene onder jullie die geen West-Vlaams spreken: ik heb het er mee gehad. Een iPhone is toch veel handiger, maar ook stresserender. Het is een liefde-haat verhouding. Nog één week te gaan.