Bewijzen Instagram-foto’s Rusland’s aanwezigheid in Oost-Oekraïne?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Bewijzen Instagram-foto’s Rusland’s aanwezigheid in Oost-Oekraïne?

Dat Rusland militaire steun levert aan de rebellen in Oost-Oekraïne lijkt voor westerse landen een uitgemaakte zaak, maar Rusland blijft staalhard ontkennen. Bewijzen de Instagram-foto’s van een Russische soldaat dat Rusland wel degelijk betrokken is? Het lijkt er in ieder geval sterk op…

GPS-coordinaten

Buzzfeed reporter Max Seddon ontdekte de foto’s van de 24-jarige soldaat Sanya Sotkin op Instagram. Sotkin poseert vanuit verschillende Russische voertuigen (waaronder een BUK-luchtweersysteem - waarmee de vlucht Malaysia Airlines 07 werd neergeschoten).

Op zich niets speciaals, was het niet dat de GPS-coördinaten van de foto’s aantonen dat ze genomen zijn nabij het plaatsje Krasna Talychka, een dorpje in Oost-Oekraïne, dat onder de controle staat van de Russische separatisten.

Volgens Seddon zijn de Instagram-foto’s mogelijk hét bewijs dat Rusland militair aanwezig is in Oekraïne. Een feit dat Rusland al een paar keer staalhard ontkende.

Geotagging

Dat de foto’s GPS-gegevens bevatten is te wijten aan de geotagging-eigenschap van Instagram. Deze zet in elke foto die genomen wordt met een mobiel apparaat de GPS gegevens. Je kan vervolgens zien waar de foto’s precies werden genomen.

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Putin binnenkort zou beslissen om social media-gebruik te verbannen voor Russische soldaten op missie. De volledige reportage van Buzzfeed kan je hier bekijken.