Vanmorgen werd de social & mobile release van bhaalu officieel vrijgegeven in Vlaanderen. Bhaalu is een nieuw consumentenproduct, een Collaborative Video Recorder (CVR), waarmee je het nieuwe televisiekijken kan beleven. De video recorder is vanaf vandaag social omdat je er nu gemakkelijk programma’s mee kan aanraden en je opnames kan bekijken via Facebook en Twitter. En dus werd bhaalu meteen ook mobile en kan je vanaf vandaag je opnames overal mobiel afspelen. Bhaalu is er nu al op tablet; bhaalu voor smartphone laat niet lang meer op zich wachten.

Sociaal & Mobiel

Met bhaalu kun je alle televisieprogramma’s opnemen van de zenders van je eigen bestaande TV- abonnement (voor zover reeds ondersteund). Je kan je eigen opnames later ontspannen ontdekken en bekijken, wanneer je wil, waar je wil en op welk toestel je dat wil. Met de nieuwe social & mobile release kunnen bhaalu-leden programma’s aanraden aan vrienden en van commentaar voorzien op Facebook en Twitter. Daarnaast is de bhaalu-website volledig vernieuwd. Hier kan je betalend lid worden en mobiel kijken, of een bhaalu-box aankopen om op het grote TV scherm te kijken.

De huidige social & mobile release blijft, net zoals de vorige release in mei, een release binnen het bhaalu pre-launch programma. Al komt deze testrelease al dicht in de buurt van de finale launchversie. Betalend is deze pre-launch release beperkt beschikbaar tot 2 000 bhaalu-boxen. Gratis mobiel testen kan gedurende 8 uur met uitbreiding mogelijk tot dertig dagen. Bestaande leden van de bhaalu-community ontvingen reeds een tijdje geleden, als eerste, automatisch een upgrade.

Het principe achter bhaalu

Bhaalu is een Collaborative Video Recorder (CVR). Collaborative betekent samenwerkend en dat is ook precies wat de Right Bain technologie toelaat: gebruikers van bhaalu kunnen gemakkelijk samenwerken en zo een betere kijkervaring mogelijk maken voor elkaar en zichzelf, tegen een redelijke kostprijs.

Door lid te worden van de bhaalu-vereniging delen bhaalu-kijkers in de eigendom of het gebruik van de gemeenschappelijke delen van hun video recording infrastructuur, thuis of in de cloud. Door ontvangst-, opname- en playbackapparatuur te delen, zonder het private kijkscherm te delen, kunnen consumenten alles opnemen waarop ze juridisch geldig recht hebben (indien de zenders reeds ondersteund worden door de gemeenschappelijke bhaalu-hardware) en maken ze zo op een kostenefficiënte en juridisch rechtmatige manier hun nieuwe televisie kijkervaring mogelijk.

Met een CVR kunnen leden geen opnames of kijkrechten overdragen naar andere gebruikers. Leden delen enkel het gebruik van hardware, niet het gebruik van daartoe ongeautoriseerde content of andere software. Consumenten dienen hun kijkrechten aan te tonen door bhaalu de elektronische factuur van hun TV- abonnement te e-mailen.

Nieuw in deze versie:

  • Bhaalu voor iPad en Android tablets, met search & EPG functie
  • Facebook- en Twitter-integratie, beperkt gratis CVR-kijken via referral posts en je eigen TV-
  • abonnement en opnames
  • Fling & Sling je opnames tussen je tablet en TV-scherm. Hiervoor heb je wel de bhaalu-box nodig
  • Nieuwe website met bhaalu-kijken, profielbeheer (wachtwoorden, ouderlijk toezicht, authenticatie,
  • etc.) en webshop
  • E-invoice authenticatie: je hebt niet langer een specifiek TV-abonnement nodig, uiteraard wel een
  • eigen geldig TV-abonnement
  • Crowd sourced aflijnen van programma’s door de community
  • Profiel 0 om CVR te kijken zoals je vroeger televisie keek. Handig voor de babysit die nog niet bhaalut bijvoorbeeld

Lid worden en mobiel kijken

Lid worden van de bhaalu-vereniging kan door éénmalig €49 toetredingsbijdrage en maandelijks €5 ledenbijdrage te betalen. Deze kosten dekken de éénmalige en maandelijkse gemeenschappelijke kosten, onder meer de aanschaf, het licentiëren en het onderhoud van de cloud- en streamingcapaciteit. Als bhaalu- lid kan je je opnames tot 7 dagen na uitzending herbekijken op tablet of smartphone (smartphone wordt binnenkort mogelijk).

Iedereen kan bhaalu mobiel 8 uur gratis uitproberen en daarna de proefperiode verlengen met 30 dagen. Indien gekozen wordt voor deze verlenging, bedraagt de toetredingsbijdrage na dertig dagen €65 in plaats van €49. Binnen deze 30 dagen kan kosteloos opgezegd worden. Zonder opzegging begint de ledenbijdrage van €5/maand voor iedereen pas na 30 dagen te lopen.

Als bhaalu-lid kan je bhaalu gebruiken om:

  • Opnames te maken van al je TV-programma’s en zenders binnen je standaard TV-abonnement, met de ‘Record ALL’ functie of ouderwets per zender en programma. Raadpleeg de lijst van ondersteunde TV-abonnementen en zenders op de bhaalu website.
  • Social TV te beleven door samen met vrienden content aan te raden over Facebook of Twitter.
  • Te kijken waar en wanneer je wil, op je tablet: je opnames blijven mobiel 7 dagen beschikbaar. Heb je ook een bhaalu-box, dan kan je je opnames langer bijhouden, ook mobiel en kan je je opnames op je grote TV-scherm bekijken.
  • Ontspannen te zappen door al je eigen opnames heen en meer programma’s te ontdekken in virtuele video-opnamekanalen van populaire zenders, of andere virtuele themakanalen of social mediakanalen.

Opnames bekijken op het grote scherm

Binnen de eerste 30 dagen van het lidmaatschap krijgen bhaalu-leden de kans om een bhaalu-box met korting aan te kopen tegen €245. Nadien bedraagt de normale prijs van een bhaalu-box €299, exclusief lidmaatschap. Die bhaalu-box kan je heel eenvoudig via HDMI aansluiten op je televisie en zo kan je bhaalu ervaren op het grote scherm.

In plaats van 7 dagen worden je opnames met een bhaalu-box standaard tot 30 dagen bijgehouden. Markeer je een programma als favoriet, dan blijft die opname 90 dagen beschikbaar, ook mobiel. De sling & fling functie maakt het mogelijk om via een tablet de bhaalu-box aan te sturen. Met de box zal je in de toekomst ook andere persoonlijke video opnames kunnen bewaren, managen, slingen en flingen van en naar je mobiel en groot thuisscherm.

Naarmate er meer bhaalu-leden bijkomen die samen de eigendom delen van de opname-infrastructuur in de cloud, zullen er meer zenders door de leden kunnen opgenomen worden, mits ze over het geldige TV- abonnement beschikken. Dat geldt ook voor HD-zenders en HD- opname-infrastructuur.