CEO betaalt werknemers 2000 dollar om op vakantie te gaan, nu zijn ze productiever dan ooit

Bloovi Redactie
Door Bloovi RedactiePersoonlijk groeien
CEO betaalt werknemers 2000 dollar om op vakantie te gaan, nu zijn ze productiever dan ooit

Bron foto: Shutterstock

Heb je ooit gevreesd voor de gevolgen op het werk die vakantie nemen kan hebben? Je bent niet de enige. Sommigen voelen zich bang om af en toe vrij te nemen, omdat ze denken dat dat een nare weerslag kan hebben op het werk. Zelfs mensen die in een bedrijf met ongelimiteerde vakantie werken, zitten met dat gevoel. Mark Douglas, CEO van SteelHouse, voelde dat probleem aan en zocht een oplossing. Mét succes.

"Moedig mensen financieel aan om verlof te nemen"

SteelHouse is een marketing en advertising agency in Californië. Daar kon zoveel vrij nemen als je wil al langer. Maar Mark Douglas, de CEO, merkte op dat zijn werknemers hier vreemd op reageerden. “Toen ik mensen ze vertelde dat ze zoveel vakantie mochten nemen als ze zelf willen, wisten ze niet hoe ze dat moesten opvatten. Net zoals een welp opgegroeid in gevangenschap, niet naar buiten gaat hollen als je plots de deur opendoet.” Dat was terug in 2010. Een jaar later vond Douglas dé oplossing: Betaal mensen om vakantie te nemen.

Mark Douglas SteelHouse

Foto: de CEO van SteelHouse, Mark Douglas. 

2.000 dollar, maar enkel om te reizen

Het principe is simpel: Het bedrijf geeft je tot 2.000 dollar per jaar om naar eender waar in de wereld te gaan, om te doen wat je maar wil. Buiten illegale zaken, natuurlijk. Je mag zelfs kiezen of je dat aan één reis uitgeeft of op meerdere tripjes gaat. Als je terugkomt van je vakantie, schuif je al je bonnetjes door naar de boekhouding. Maar je kan het geld enkel gebruiken om mee op reis te gaan en je daar uit te leven. Een extra bonus van 2.000 dollar vragen, kan dus niet. “Ik wil dat mensen ergens naartoe gaan en zich daar amuseren”, vertelt Douglas daarover.

“Mensen moeten ergens naartoe gaan en plezier hebben.”

"Ieder bedrijf kan dit doen"

De resultaten spreken voor zich, beweert Douglas. In de laatste drie jaar verlieten er slecht vijf mensen van de 250 werknemers het bedrijf, waarvan drie voor een reden die niets met de job te maken had.

"Mensen die terugkomen van hun reis, zijn weer volledig opgeladen en dus veel productiever."

“Het is één ding om te zeggen ‘Je hebt drie weken vakantie’ zoals de meeste bedrijven doen”, zegt hij, “en een compleet ander om te zeggen. Hier heb je 2.000 dollar, en als je die niet gebruikt om op vakantie te gaan, dan heb je zonet al dat geld verspild.” Douglas wil tonen dat hij het méént.

Steelhouse interieur

Douglas zegt dat hij geïnspireerd werd door zijn eerdere jobs, waar vakantie nemen ook aangemoedigd werd. Dus nu wil hij zelf zijn voornamelijk jonge teamleden ook inspireren om op een dag bedrijven op te starten die ook een vooruitstreven beleid hanteren. Voor hem voelde het alleszins “life-changing”. “Elk bedrijf kan dat volgens mij doen”, vertelt hij nog, “ze moeten gewoon inzien dat het niet zo eng is als het lijkt.” Belgische bedrijven die hiermee experimenteren zijn ons tot nu toe niet bekend. Onbeperkt vakantie nemen, kan in sommige Belgische bedrijven wel al. 

Wat zou jij doen met die 2.000 dollar?