Binnenkort ook kassaloos winkelen in Europa? Amazon zet alvast eerste stappen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Binnenkort ook kassaloos winkelen in Europa? Amazon zet alvast eerste stappen

In december trok iedereen grote ogen toen Amazon hun winkelconcept Amazon Go onthulde. Geen kassa’s, geen wachtrijen. Gewoon naar buiten stappen met je aankopen en dat is het. Je hoeft zelfs je portemonnee niet meer boven te halen - ook dat gebeurt automatisch. Hoewel de opening van de eerste winkel is uitgesteld door technische problemen, blijft het concept fantastisch klinken. En dat concept zou binnenkort misschien ook wel naar Europa kunnen komen.

Grootse plannen, maar nog niet voor morgen

Amazon heeft namelijk verschillende slogans gedeponeerd bij het EUIPO en UK-IPO, beiden bureau’s die intellectuele eigendom beschermen - de eerste in Europa, de tweede in de UK. In totaal liet Amazon er vier slogans beschermen:  “No Lines, No Checkout. (No, Seriously),” “No Queue, No Checkout. (No, Seriously),” “Every Queue is a Defect,” en “Every Line is a Defect.” De slogans laten weinig aan de verbeelding over. Het Europese merk voor Amazon Go werd vorig jaar in december al gedeponeerd. Het registreren van merken en slogans is vaak een van de eerste stappen richting een opening. 

Heel wat kinderziektes

Het lijkt er dus op dat Amazon grootse plannen heeft - al is er voorlopig nergens ter wereld al een Amazon Go te bespeuren. De opening van de eerste winkel zou normaal in maart plaatsvinden, maar die werd noodgedwongen uitgesteld. De kassaloze winkel heeft namelijk nog heel wat kinderziektes. Zo crasht het hele systeem als er meer dan 20 personen in de winkel rondlopen. Ook ondervindt het systeem moeilijkheden als producten niet op de juiste plaats worden teruggezet.

Kassaloos gaan shoppen in een Amazon Go zal dus nog niet meteen voor morgen zijn. Al is de kans groot dat we ons aan een Europese uitbreiding mogen verwachten eens de Amerikaanse winkels op punt staan.