Bitcoin for dummies, mét video

Anouck Van der herten
Door Anouck Van der herten Innoveren
Bitcoin for dummies, mét video

Bitcoin, het heeft vele voor- als zowel tegenstanders. Sommige beweren zelfs dat het het monetaire systeem zoals we het de dag van vandaag kennen, helemaal kan omver blazen. Maar wat is het nu net, wat doet het, en waarom zouden wij het gebruiken?

Wat is Bitcoin?

Je komt het overal tegen, iedereen heeft het erover, maar wat is het nu juist, ‘Bitcoin’? Laten we alvast beginnen met de betekenis van het woord Bitcoin volgens het wereldwijde web:

“Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van een wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres”

Bitcoin biedt verkopers en consumenten een low-cost betalingssysteem, zonder dat er gevoelige informatie bij verzonden waarmee gefraudeerd kan worden.

Hoe werkt Bitcoin?

Als nieuwe gebruiker kiest u een portemonnee om op uw pc of smartphone te installeren. Deze maakt dan een Bitcoin-adres voor u aan. Als u dit adres aan een persoon geeft, kan die persoon u betalen. Een beetje dus zoals e-mail werkt. Nu hoeft u enkel nog bitcoins te verkrijgen en ze veilig te bewaren.

 • Saldo’s (of blokketen):
  Deze blokketen is een openbare gedeelde transactiegeschiedenis. Alle bevestigde transacties worden hierin opgenomen. Hierdoor kan men controleren of de bitcoins wel degelijk in een nieuwe  transactie worden uitgegeven door de eigenaar. De volgorde en integriteit van deze blokketen wordt verzekerd aan de hand van cryptografie.
 • Transacties (of geheime sleutels):
  Dit is een waardeoverdracht tussen 2 Bitcoinadressen die wordt opgenomen in deze blokketen. Elke portemonnee heeft een stukje geheime data. Deze geheime sleutel ondertekent de transactie en zorgt ervoor dat de transactie door niemand gewijzigd kan worden nadat die is uitgevoerd.
 • Verwerking (of mining):
  Via Bitcoin-mining worden nieuwe transacties bevestigd door ze op te nemen in de blokketen. Om bevestigd te kunnen worden, moeten transacties verpakt worden in een blok met heel precieze cryptografische voorwaarden. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat een eerder blok niet aangepast kan worden.

  Bitcoin.org legt ‘mining’ als volgt uit: “Mining werkt ook als een soort loterij waar u meer kans maakt als uw computer meer werk verzet, waardoor het veel te moeilijk wordt voor een individu om blokken aan de blokketen toe te voegen die er niet horen. Zo kan niemand bepalen welk blok als volgende wordt toegevoegd of de blokketen veranderen om zijn eigen uitgaven ongedaan te maken.”

Nog enkele weetjes over Bitcoin:

 • Bitcoin-betalingen zijn onomkeerbaar
 • De prijs van Bitcoin is niet stabiel
 • Bitcoin zit nog in een experimentele fase
 • Aangezien Bitcoin geen officiële valuta is en in de meeste landen moeten belastingen betaald worden op alles wat waarde vertegenwoordigt.
 • Bitcoin is een cryptocurrency. Het is de bekendste, maar lang niet de enige.

Meer weten? Surf naar bitcoin.org