BMW heeft antwoord klaar op Tesla’s supercharger netwerk

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
BMW heeft antwoord klaar op Tesla’s supercharger netwerk

BMW gaat eigen oplaadpunten bouwen voor haar elektrische wagen, de BMW i3. Hiermee gaat de Duitse autobouwer in concurrentie met Tesla’s supercharger netwerk. BMW’s oplaadpunten lijken ook een stuk sneller, zo kan je na slechts 30 minuten een i3-batterij al voor 80% opladen. Opvallend: BMW zal ook elektrische wagens van andere fabrikanten toelaten aan haar oplaadpunten.

Tesla’s Supercharger Netwerk

Het nadeel van een elektrische auto is de beperkte afstand die je ermee kan afleggen. Het is precies die perceptie die Tesla & BMW de wereld willen uithelpen. Tesla heeft daarom een supercharger netwerk gebouwd in de Verenigde Staten (en binnenkort Europa) waar je jouw Tesla regelmatig kan opladen en op die manier toch grote afstanden kan afleggen.

Ook in Europa is Tesla druk aan het bouwen aan haar supercharger netwerk. Het netwerk moet toelaten om Tesla-eigenaars naar alle hoeken van Europa te laten rijden, zonder angst voor een lege accu. Eind dit jaar zou Tesla’s oplaad-netwerk in Europa er zo moeten uitzien:

BMW's netwerk is voor iedereen

Ook BMW is druk bezig om haar eigen oplaad-netwerk uit te bouwen voor de BMW i3 en toekomstige elektrische wagens. Het wordt een low-cost oplaadpunt, dat gratis oplaadbeurten zal geven aan i3-eigenaars tot eind 2015 in de Verenigde Staten.

Opmerkelijk is het feit dat de batterij in 30 minuten tot 80% opgeladen kan worden. (nvdr. de batterij van een Tesla Model S, duurt een stukje langer om op te laden, dat komt doordat de capaciteit ook groter is. Zo duurt het ongeveer 25 minuten om ze voor de helft op te laden). Met de uitbouw van het oplaad-netwerk wil BMW de betrouwbaarheid van elektrische wagens een boost geven.

„Hoe meer oplaadpunten we hebben, hoe meer klanten ervan overtuigd zullen raken dat elektrische auto’s een alternatief kunnen zijn.” 

BMW’s netwerk zal ook gebruikt kunnen worden door elektrische wagens van andere fabrikanten. Dat is bij Tesla (nog) niet het geval. Slimme zet van BMW lijkt ons!